STRUČNJACI UPOZORILI: Mlaz u Temerinu opasan ne samo zbog arsena nego i nitrita

Z. Rajić

25. 07. 2022. u 07:11

VODA iz vodovoda u Temerinu je još od 2003. godine zabranjena za piće i pripremu hrane zbog alarmantnog sadržaja arsena, ali se ne preporučuje za ljudsku upotrebu ni zbog povišenih koncentracija nitrita.

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРИЛИ: Млаз у Темерину опасан не само због арсена него и нитрита

Foto JKP Temerin

Na to su upozorili stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kojem su nedavno članovi Ekološke inicijative Temerin (EIT) dostavili na analizu uzorke vode sa sedam mesta u toj opštini.

Ekolozi ovog puta nisu tražili utvrđivanje prisustva arsena, čiji je dozvoljeni nivo u pijaćoj vodi 10 mikrograma u litru, a odranije je poznato da je u Temerinu koncentracija 70, u Bačkom Jarku 107, a u Sirigu čak 231 mikrogram.

Specijalisti iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine su ustanovili da pet od sedam uzoraka pokazuje mikrobiološku neispravnost vode u Temerinu i Sirigu, zbog nedozvoljeno povećanog ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija. Na pet mesta su dokazane i prekomerne doze amonijaka, a na tri punkta, sva tri u Temerinu, dozvoljene vrednosti su premašili i nitriti.

- Na osnovu savremenih stručnih saznanja, utvrđena koncentracija nitrita predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, posebno osetljive populacije - dece i osoba sa hroničnim oboljenjima organa za varenje. Voda se ne preporučuje za upotrebu, posebno za navedene kategorije stanovništva - ukazao je prim. dr Emil Živadinović, specijalista higijene i medicinske ekologije.

Doktorka Danica Grujičić najavila posetu temerinu, Foto EIT

Milenko Karlica iz EIT ističe da je neshvatljivo da se voda distribuira bez upozorenja na računima i na javnim mestima, posebno u vrtićima i školama - da nije za upotrebu.

- Cena vode nije utvrđena na osnovu njene namene, nego kalkulacije svih troškova za njenu proizvodnju, pripremu i distribuciju. Rezultati analize vode se nalaze na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a mogu se dobiti na uvid i u upravnoj zgradi JKP "Temerin" - odgovorio je predsednik opštine Mladen Zec.

Potrošači demantuju da se podaci o kvalitetu vode mogu naći na sajtu i poručuju da je red da to piše i na računu koji plaćaju, da znaju i šta piju.

Mladen Zec, Foto Opštinska uprava

PRVA STANICA DOKTORKE GRUJIČIĆ

TEMERINCI su se nedavno ponovo obratili za pomoć dr Danici Grujičić "kao dokazanom stručnjaku i iskrenom i istrajnom borcu protiv svega što može uzrokovati porast broja malignih oboljenja", imajući u vidu, kako su napisali, da se konzumiranje vode s visokom koncentracijom arsena može dovesti u vezu s porastom broja obolelih od različitih tumora, kao i da se voda distribuira kroz dokazano kancerogene azbestne cevi. Dr Grujičić je obećala da će, posle konstituisanja Vlade Srbije, Temerin biti njena prva stanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a