NOVI PARTNER ZA ČISTU VODU: Zrenjanin je na korak da krene u rešavanje decenijskog problema vodosnabdevanja

B. Grujić

06. 07. 2022. u 11:12

ZRENjANIN je našao novog partnera koji bi već 2024. žiteljima ovog grada trebalo da obezbedi čistu i zdravu vodu za piće i to na slavinama.

НОВИ ПАРТНЕР ЗА ЧИСТУ ВОДУ: Зрењанин је на корак да крене у решавање деценијског проблема водоснабдевања

Foto Grad Zrenjanin

Na ovu vest Zrenjaninci čekaju od 2004. kada im je voda zabranjena za upotrebu, zbog prekomerne količine opasnog arsena.

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina, aminovovali su Ugovor između grada i kompanije Pannonian water iz Beograda, koja će preuzeti obavezu kompletnog prečišćavanja vode. Taj dokument će danas biti potpisan u zgradi Vlade Srbije, koja je ujedno i garant da će grad na Begeju konačno rešiti višedecenijski problem. Ova investicija vredna je čak 18 miliona evra.

Zrenjanin će napokon dobiti kompletan sistem vodosnabdevanja, sa novim bunarima, novim dodatnim rezervoarima, koji će omogućiti uredno snabdevanje svih građana bakteriološki ispravnom pijaćom vodom u svakom trenutku, čak i kada se dogodi - neki kvar.

- Verujem da u prvom kvartalu2024. nijedan stanovnik neće morati da troši novac za kupovinu flaširane vode - istakao je juče gradonačelnik Simo Salapura, na vanredno zakazanoj sednici Skupštine grada.

Simo Salapura, Foto Grad Zrenjanin

- Ovim ugovorom smo pronašli ne samo partnera za rešenje pitanja vode u Zrenjaninu, već smo ovo uzdigli na viši nivo i dobili važnog garanta da će svi aspekti ugovora biti ispoštovani, a to je Vlada Srbije. To znači da Zrenjanin nije sam i da ima znatno bolje mehanizme zaštite interesa građana.

On je rekao da je Grad pronašao renomiranu kompaniju koja ima inovativnu tehnologiju, ali da je uz to i uštedeo novac, jer sav teret finansiranja pada na investitora.

- Verujem da smo uradili veliki posao i da imamo razloga za optimizam. Teško mi je da poverujem da bi kompanija koja ima veći godišnji budžet od grada Zrenjanina dolazila u naš grad da nema rešenje za našu vodu. Potpisivanjem ovog ugovora otvaramo novu stranicu za budućnost našeg grada a ta stranica biće svetla, a voda čista i bistra.

Cica Vučković, pomoćnik gradonačelnika, istakla je da će 18 miliona evra biti potrošeno da se tehnički i tehnološki doradi postojeće postrojenje.

Foto B. Grujić

PITANjE TEHNOLOGIJE I STRUKE

NAŠA potraga da nađemo pravo rešenje počela je pre dve godine kada je eskalirao problem sa prethodnom fabrikom vode. Nije bilo pitanje želje, novca, negopre svega tehnologije i struke. Oformili smo stručni tim koji je dobio pomoć države u pronalaženju kompanije koja ima tehnološke kapacitete da zrenjaninsku žutu vodu učini adekvatnom za upotrebu - rekao je prvi čovek grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest