POTPISANI UGOVORI ZA SOLARNE PANELE: U Paraćinu subvencije za petnaest domaćinstava

Зорана Рашић
Zorana Rašić

22. 07. 2022. u 16:35

OPŠTINA i Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedili ukupno šest miliona, građani daju još toliko

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА СОЛАРНЕ ПАНЕЛЕ: У Параћину субвенције за петнаест домаћинстава

Foto: Z: Rašić

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević potpisao je danas ugovore sa 15 korisnika o sufinansiranju projekata energetske sanacije porodičnih kuća kroz ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije. Na javni poziv koji je raspisala Opština javilo se 20 domaćinstava, a subvencija je odobrena za 15.

 Lokalna samouprava zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike obezbedila je za ovu svrhu šest miliona dinara, dok je  preostalih 50 odsto novca doprinos korisnika.

Foto: Z. Rašić

Po rečima rukovodioca projekta Vladimira Jankovića i Jugoslava Nikolića, opštinskog energetskog menadžera, pre potpisivanja ovog ugovora sproveden je konkurs za izbor privrednih subjekata koji će ugraditi panele. Posao su dobile četiri firme, a potpisani ugovori su trojni – između Opštine, vlasnika domaćinstva i izvođača radova. Sledeća faza je dogovor građana sa  izvođačem u kom vremenskom roku će radovi biti obavljeni, a Opština prebacuje potom novac izvođaču.

 U proseku, svako domaćinstvo ostvaruje subvenciju od oko 400.000 dinara. Koliko će struje solarni paneli moći da proizvedu najviše zavisi od pozicije kuće i krova, kao i od broja sunčanih dana.

 Nikolić ističe da će domaćinstva nakon ugradnje panela mesečno plaćati samo fiksni deo računa za struju. Ostalo će se «prebijati» na godišnjem nivou u zavisnosti od toga koliko je u kući struje potrošeno iz sistema Elektrodistribucije, a koliko je proizvedeno putem panela. Novo brojilo meriće i jedno i drugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna