TRAKTORIMA BLOKIRAJU "DEPONIJU": Meštani više sela dovezli mehanizaciju na stiške njive, da bi sačuvali plodnu zemlju

D. NOVKOVIĆ

11. 07. 2022. u 18:01

U ATARU Kličevca kod Požarevca, na mestu zvanom "Zapis", meštani nekoliko stiških sela održali su još jedan protest zbog odluke da se u ovom kraju gradi regionalna deponija.

ТРАКТОРИМА БЛОКИРАЈУ ДЕПОНИЈУ: Мештани више села довезли механизацију на стишке њиве, да би сачували плодну земљу

Foto: Fejsbuk/ Slobodan Vasić

Iz Kličevca, Kurjača, Bubušinca, Rečice, Majilovca i Bradarca, stigle su poljoprivredne mašine, sa natpisom na transparentu "Nije Stig za deponiju". Ovaj protest usledio je nakon što je na nedavnoj sednici Skupštine grada Požarevca definitivno potvrđeno da će se deponija graditi u Kličevcu.

Saša Selić, predsednik Udruženja građana "Kličevački idol", napomenuo je da je već više stotina hektara u ovom području uzeto za iskopavanje uglja i za jalovište.

- Sada hoće i 35 hektara plodnih oranica da uzmu za deponiju. Stara poslovica kaže ovu zemlju nismo nasledili od naših starih, nego smo je pozajmili od naše dece i njima treba da je vratimo. Ispod ovog "Zapisa" poručujemo da ćemo se boriti i za našu zemlju i za našu decu - rekao je Selić.

EKOLOGIJA

GRADONAČELNIK Požarevca, Saša Pavlović, u više navrata istakao je da su meštani neosnovano zabrinuti, jer deponija ni na koji način neće štetiti životnoj sredini. Takođe, on je napomenuo da je zemljište za deponiju poklon države i da ono ne čini ni pola odsto ukupnog plodnog zemljišta na području grada.

Novica Arsić iz Kličevca napomenuo je da su oni peticiju protiv gradnje deponije ranije predali Gradskoj upravi Požarevac i Opštinskoj upravi u Velikom Gradištu, ali da od njih nisu dobili nikakav odgovor.

- Sada smo došli ovde da na licu mesta pokažemo da Stig nije mesto za deponiju, odakle će da se raznose kese i flaše i da se truju ove njive sa kojih mi žanjemo žito, suncokret i kukuruz - rekao je Arsić.

Na kraju protesta najavljeno je da meštani neće odustati od borbe i da će svaki pokušaj gradnje deponije sprečiti svojom poljoprivrednom mehanizacijom.

Inače, meštani nekoliko sela više puta izjavili su da nisu protiv gradnje regionalne deponije, već samo protiv lokacije koja je za nju izabrana. Oni se protive gradnji jer smatraju da će se radom deponije uništiti plodne njive i zagaditi podzemne vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024