DEPONIJA NIČE KOD KLIČEVCA: Odbornici SO Požarevac usvojili odluku o lokaciji za gradnju regionalnog centra

D. NOVKOVIĆ

05. 07. 2022. u 08:56

ZA lokaciju regionalnog centra za upravljanje otpadom, koji treba da se izgradi na području grada Požarevca, definitivno je određen atar naselja Kličevac.

ДЕПОНИЈА НИЧЕ КОД КЛИЧЕВЦА: Одборници СО Пожаревац усвојили одлуку о локацији за градњу регионалног центра

Deponija "Jeremijino polje", Foto D. Novković

Oko toga više nema rasprava, jer su odbornici Skupštine grada usvojili odluku o izradi druge izmene i dopune Prostornog plana grada Požarevca, u delu koji se odnosi na određivanje lokacije za gradnju.

Donošenjem takve odluke, stekli su se preduslovi za dalju plansku razradu lokacije, a na osnovu Programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine.

Za navedenu odluku glasali su svi odbornici, sem troje opozicionih. Slobodan Vasić, šef Odborničke grupe "Dosta je bilo - RIIS Istok", istakao je da se odbornici koji glasaju za ovu odluku, time odriču plodnog stiškog zemljišta koje su stekli njihovi dedovi.

- Odlučili ste da devastirate 40 hektara plodne stiške zemlje. Malo nam je što su je devastirali rudnici, sada mi nastavljamo sa raznim ekološkim deponijama - rekao je Vasić.

Jedan od ranijih protesta meštana Kličevca, Foto D. Novković

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović izjavio je da je zemljište za deponiju, površine 35 hektara, poklon od države i da ono ne predstavlja ni "pola posto" ukupnog plodnog zemljišta na teritoriji grada.

Zbog usvajanja odluke o izradi izmene i dopune Prostornog plana, u Kličevcu je održan sastanak Saveta Mesne zajednice, na kojem je odlučeno da će se oni i dalje protiviti takvom projektu, jer smatraju da će deponija zagaditi njive i podzemne vode. O narednim aktivnostima kojima će pokušati da spreče gradnju deponije u svom ataru, odlučiće naknadno.

PRIVREMENE DOZVOLE

ZA odlaganje otpada, grad Požarevac i dalje koristi deponiju "Jeremijino polje", koja godinama radi samo uz privremene dozvole. Posle gradnje regionalne deponije, ova gradska trebalo bi da se zatvori, sanira i rekultiviše, uz ulaganje oko 60 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)