ZA METLE NISU IMALI DOZVOLE, ZA CVEĆE IMAJU: Meštane Bavaništa kod Kovina nisu uplašile prijave koje su zaradili zbog uređenja sela

J. ILIĆ

09. 07. 2022. u 06:00

NAKON što su zaradili prijave komunalne inspekcije jer su čistili spomenik, članovi neformalne grupe meštana Bavaništa kod Kovina "Pidikanci na okupu" ne posustaju u nameri da urede svoje selo.

ЗА МЕТЛЕ НИСУ ИМАЛИ ДОЗВОЛЕ, ЗА ЦВЕЋЕ ИМАЈУ: Мештане Баваништа код Ковина нису уплашиле пријаве које су зарадили због уређења села

Foto FB Pidikanci na okupu

Tako su sada posadili cveće oko spornog spomenika, ali su, pre akcije, ipak morali da dobiju dozvolu vlasti u selu.

Rat metlama i ašovima u pitomom Bavaništu ušao je u fazu primirja, ali strasti tinjaju.

Seljani, koji su nedavno zasukali rukave u akciji čišćenja spomenika žrtvama rata, ali ih je u tome omela komunalna inspekcija, preteći čak i da će biti uhapšeni, jer to nije njihova "nadležnost ", pre nekoliko dana posadili su 500 sadnica cveća u žardinjere oko istog spomenika.

Za razliku od prethodnog puta, kada su njihove metle podigle priličnu medijsku prašinu, a nadležni ih prozvali "huliganima", sada ih komunalci nisu jurili. Pidikanci su bili brži i mudriji.

- Tražili smo dozvolu da posadimo cveće koje smo dobili kao donaciju jedne meštanke.

Dobismo i dozvolu nekako, na jedvite jade, ali pod uslovom da i mesna zajednica učestvuje u akciji, kaže nam jedan od pidikanaca.

Foto FB Pidikanci na okupu

Uporni pidikanci nisu odustali ni od uređenja spomenika.

- Čišćenje spomenika nam je i dalje zabranjeno. Obratili smo se svima za koje smo mislili da su nadležni ili da urade oni ili da nam daju odobrenje da mi svojim novcem to uradimo, navodi ovaj pidikanac.

Čuli su kako su nadležni procenili da spomenik i nije od nekog posebnog značaja, i da je renoviranje skupo.

Foto FB Pidikanci na okupu

Inače, posle brojnih naslova i podrške meštanima, komunalci su odlučili da prijave povuku. Ali, i tu je bilo uslova. Da se više ne diže prašina. Ne samo metlama oko spomenika već ni novinskim napisima. I da "hordama" seljana ne padne opet na pamet da jurnu metlama da čiste. Pidikanci bi da spuste loptu, hoće mir u selu, i da rade za dobrobit svih. Nisu baš veseli što će opet u novine.

Medijska popularnost donela im je novu podršku. Kažu, javljaju se Bavaništanci iz dijaspore, nude pomoć i donacije da se selo uredi. Sad su u problemu. Ne žele da budu na meti nadležnih, da ih ne udare po džepu, jer ovo što rade - rade od srca.

Foto FB Pidikanci na okupu

PROCVETAO KRASTAVAC

"KOMUNALNI" rat seljana sa predstavnicima vlasti začet je pre nekoliko meseci kada su, takođe, hteli da posade cveće i da Cvetni trg "privedu" imenu. Međutim, nadležni su ih tada odvratili od namere, obećavši da će MZ da posadi cveće. Cveće tada nije posađeno, te su pidikanci posadili paradajz i krastavac, koji su počeli i da rađaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna