TEMELJ ZA SLOBODARSKI DUH SRPSKOG NARODA: Vidovdan masovno obeležen na severu Banata (FOTO)

R. Š.

28. 06. 2022. u 15:12

Jedan od najvećih verskih praznika, ali i najvažnijih datuma u srpskoj istoriji, Vidovdan, obeležen je širom severnog Banata.

ТЕМЕЉ ЗА СЛОБОДАРСКИ ДУХ СРПСКОГ НАРОДА: Видовдан масовно обележен на северу Баната (ФОТО)

Foto: R.Š. i Grad Kikinda

Vladika Banatski Nikanor služio je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Sv. mučenika cara Lazara u Nakovu, kojem je ovo i crkvena slava, dok su u Kikindi obeležavanje ovog velikog praznika, ali i slave svog udruženja, organizovali Srpski ratni veterani. Najpre je u crkvi Sv. Nikole, u centru grada, održan parastos svim poginulima za otadžbinu, kao i rezanje slavskoh kolača, a potom su položeni venci na spomenik “Tuga”.

- Ovaj praznik se obeležava u celom srpskom svetu. Na ovaj dan se sećamo svih poginulih vojnika, vojskovođa, od Kosovskog boja do NATO agresije. Za mene ovaj dan ima posebnu simboliku, jer ga petu godinu zaredom obeležavamo pored spomenika “Tuga”, na kojem su imena svih vojnika i policajaca iz Kikinde koji su živote izgubili ili su nestali u ratovima devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije – rekao je Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine Udruženja Srpski ratni veterani Kikinde koje ima oko 1.000 članova i vrlo je aktivno u negovanju kulture sećanja.

Obeležavanje Vidovdana podržala je i lokalna samouprava, a događaju je prisustvovao predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan.

- Kosovski boj 1389. godine postavio je temelje za slobodarski duh srpskog naroda i borbu za slobodu koju je vekovima vodio. Kosovski junaci utkani su u genetski kod srpskog naroda . rekao je Bogdan.

Vence na spomenik “Tuga” položili su predstavnici drugih boračkih udruženja, lokalne samouprave, ako i porodice poginulih čija sui mena ispisana na ovom obeležju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede