ŠKOLA DA SE ODUŽI SLAVNOM UČITELJU: Inicijativa potomaka Petra Radenkovića za ustanovu koju je osnovao u Niškoj Banji

D. MILjKOVIĆ

23. 06. 2022. u 10:17

ZBOG svojih zasluga za širenja prosvetiteljstva, učitelja Petra Radenkovića iz Niške Banje nagradio je ordenom "Sveti Sava" i kralj Aleksandar Karađorđević, pa njegovi potomci smatraju da treba negovati lik i delo osnivača osnovne škole u Niškoj Banji.

ШКОЛА ДА СЕ ОДУЖИ СЛАВНОМ УЧИТЕЉУ: Иницијатива потомака Петра Раденковића за установу коју је основао у Нишкој Бањи

Foto V. Dević

Njegova unuka Svetlana Radenković sa bratom Petrom pokrenula je inicijativu da škola koju je osnovao, sadašnja "Ivan Goran Kovačić" promeni naziv. Obratili su se na adrese više zvaničnika i zasad nema negativnih reakcija na ovu njihovu ideju.

Daleke 1920. godine počela je da radi škola u Niškoj Banji, na radost njenih žitelja, jer su deca pre toga osnovnu školu pohađala u Jelašnici. Kako stoji u letopisu škole, nije bilo lako da deca svakodveno prelaze po dvadeset kilometara da bi pohađala nastavu. Ovo je posebno pogađalo siromašnu decu koja nisu mogla sebi da priušte toplu odeću i pristojne obroke za taj fizički napor. Da ne bi odustajali od školovanja, meštani Banje su se organizovali i na njivi porodice Radenković podigli trošnu zgradu u kojoj su osnovali školu. Kasnije su deca dobila bolje uslove, a velike zasluge za početak rada škole i njen razvoj pripisuju se upravo učitelju Peri, kako su ga iz milošte zvali, jer je učinio sve da škola deci bude drugi dom i da ih privoli da se obrazuju.

Foto Arhiva

- Nije ovde reč o tome da je samo naša porodica ponosna na mog dedu Petra Radenkovića, već i čitava Banja i okolina pamte koliko je bio posvećen učenicima. Ta škola je iznedrila generacije uspešnih ljudi i sa njihovom podrškom smo i pokrenuli inicijativu da se promeni naziv škole. Kao pedagog mislim da je za decu mnogo bolje da pozitivne primere traže u svom okruženju - kaže Svetlana Radenković, profesorka muzičke kulture u niškoj gimnaziji "Bora Stanković".

Ona podseća da su mnoge škole promenile nazive i da je to izvodljivo i u njihovom slučaju. Podseća da njen predak nema ni svoju ulicu u Banji.

- Na svakom koraku su uspomene na njegovo dobročinstvo. Potrudio se da deca u blizini škole imaju česmu, pa se i dan-danas ta česma zove Đačka česma.

Svetlana Radenković, Foto D. Miljković

NADLEŽNI

SVOJU ideju Svetlana je izložila gradskim vlastima, koje nemaju ništa protiv da se inicijativa realizuje, ali uz jedan uslov. Naime, većnica za kulturu Adrijana Anastasov savetovala je Svetlani da se obrati školskom Savetu kako bi se videlo da li tu ideju prihvata kolektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)