"MILOJE ĐAK" ČUVA USPOMENU SA PONOSOM: Smederevo ne zaboravlja heroje sa Košara, i ove godine memorijalni turnir u čast poginulih komšija

J. Ilić

21. 06. 2022. u 06:11

SVAKI je trenutak dragocen kada se pominju heroji. Ima ih Srbija. Ne malo. Ali ih smederevsko naselje Miloje Đak ima, moguće, i previše.

МИЛОЈЕ ЂАК ЧУВА УСПОМЕНУ СА ПОНОСОМ: Смедерево не заборавља хероје са Кошара, и ове године меморијални турнир у част погинулих комшија

Foto J. Ilić

Čak dvojicu heroja s Košara dao je neveliki stambeni blok. Odavde su otišli i nikada se nisu vratili Dragan Komarica, pripadnik 5. bataljona Vojne policije i Ivica Serafinović, pripadnik herojske 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa. Svake godine, u njihovu čast, mladi iz naselja organizuju memorijalni turnir u malom fudbalu. Tako je i bilo ovog vikenda.

- Odajemo zahvalnost našim besmrtnim vitezovima koji su pokazali da su dostojni Lazareve kletve i Miloševog zaveta. Ovo je naša priča, zdrava i ljudska - poručuje Miloš Jovanović, jedan od organizatora turnira jedinstvenog u Srbiji.

Dragan Komarica, komandir 2. odeljenja 5. bataljona vojne policije za specijalne namene iz Prve armijske oblasti stradao je 11. aprila 1999. godine. Upravo on je pre više od tri decenije osnovao ovaj "blokovski" turnir, a momci kojima je pokazao prve finte, nisu ga zaboravili ni danas.

Foto J. Ilić

Slobodan Radmilović

- Ovi omladinci bili su klinci, imali su pet-šest godina, kada je Dragan igrao sa njima mali fudbal. Njegovom sinu, koji je imao jedanaest meseci kada mu je otac poginuo na Košarama i meni, beskrajno je drago što ta deca nisu zaboravila njega, i dobra dela starijih - kaže Radmila Komarica, koja je došla da podrži momke koji čuvaju uspomenu na njenog pokojnog supruga.

Kao i svake godine, došle su i Draganove kolege, prijatelji. Među njima i pripadnik Petog bataljona vojne policije Slobodan Radmilović, čovek koji je bio uz rame Draganu kada je pao braneći karaulu.

- Dragan je bio snažan, hrabar vojnik i starešina za primer. Nije nikada rekao "napred", rekao je uvek "za mnom". Od nas trojice na tom mestu tog dana imao je najmanje sreće... Veliki klub njegovih prijatelja sada je još veći. Dolazimo ovde, kao i, nažalost, na mnogo mesta širom Srbije da odamo počast prijateljima - priča Slobodan Radmilović, čija je jedinica na Košarama pomogla graničarima u najtežim bitkama.

Mladi iz smederevskog naselja, koji su turnir posvetili svojim herojima s Košara - Budi i Civiju, kako su ih ovde zvali, obećavaju da će čuvati uspomenu na njih i prenositi je i kroz naredne generacije.

MURAL BESMRTNIM VITEZOVIMA

DRAGAN Komarica i Ivica Serafinović, zahvaljujući svojim komšijama, mladim Smederevcima, dobili su 2021. godine i mural u naselju Miloje Đak, gde su živeli. Autor murala, koji je oslikan baš na zgradi u kojoj je živeo Dragan Komarica je Boris Jeknić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!