PAORIMA PUNO OKO, A DŽEPOVI - PRAZNI: Ratari iz srednje Bačke videli kakav bi rod imali kad bi njivama dali sve što je potrebno

Z. Rajić

18. 06. 2022. u 08:33

RATARI u srednjoj Bačkoj ne očekuju velike prinose ječma i pšenice, a kakav bi rod mogao da bude kad se primene sve agrotehničke mere pokazali su savetodavci Poljoprivredne stručne službe (PSS) Vrbas, na tradicionalnom junskom "Danu polja strnih žita", organizovanom u saradnji sa semenskim i hemijskim kućama.

ПАОРИМА ПУНО ОКО, А ЏЕПОВИ - ПРАЗНИ: Ратари из средње Бачке видели какав би род имали кад би њивама дали све што је потребно

Susret prakse i nauke, Foto Đ. Simović

Na oglednom polju PSS između Zmajeva i Siriga usevi izgledaju odlično, bez poleganja ili oštećenja od bolesti i štetočina.

- U ogledima su zastupljene ukupno 73 sorte, od čega 55 ozime pšenice i 18 ozimog ječma. U njihovu proizvodnju uključeno je 14 kompanija. Poljoprivrednici su pokazali izuzetno interesovanje za rezultate ogleda, što je dokaz da žele da proizvode po najsavremenijim metodama. Naša služba pokriva opštine Vrbas, Srbobran, Kula i Bečej, a bili su prisutni i zemljoradnici iz drugih sredina - rekao je direktor PSS Ognjen Vasiljević.

Žetva je već počela u Kuli, Sivcu i Crvenki, gde se prvi prinosi ječma kreću od 3,5 do 4 tone po hektaru.

Žito kako bi trebalo, Foto Đ. Simović

- To je niže u odnosu na višegodišnji prosek, a posledica je setve u suvom zemljištu, nedostatka vlage u zimskom periodu i početka proleća bez padavina. Rod će se, kako žetva bude odmicala, povećavati, tako da bi prosečan prinos ječma u četiri opštine, u kojima delujemo, trebalo da bude do pet tona, a pšenice od šest do 6,5 tona - naglasio je Vladimir Rankov, agronom u PSS Vrbas.

Prema njegovim rečima, za tonu teži biće rod ječma i pšenice na oglednim parcelama, ali to neće biti prosek ni u Vojvodini, ni i celoj Srbiji. Okupljeni paori su na "susretu prakse i nauke" potvrdili da su svesni značaja pune agrotehnike, a kao razlog što je nisu primenili naveli su skupa ulaganja u proizvodnju.

- Seme smo kupili po starim cenama, ali su nam tešku glavobolju zadale nove cena đubriva. Razbacali smo po 100 kilograma uree i ANA po jutru. Trebalo je više, ali sin nije hteo da se zadužuje u zadruzi. Proizvodnja neće biti isplativa ako se pšenice bude otkupljivala za manje od 40 dinara po kilogramu - poručio je Svetozar Murgaški iz Čeneja.

Stručnjaci nadziru četiri opštinska atara, Foto Đ. Simović

NADA

U ATARIMA pod nadzorom PSS Vrbas jesenas je zasejano 29.625 hektara pšenicom i 3.700 hektara ječmom. To je više nego prethodne sezone, verovatno zbog većih otkupnih cena kojima se paori nadaju u ovoj žetvi - rekao je Rankov.`

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna