PRODATA SABLJA IZ 18 VEKA: Sajam antikviteta u Zmajevu ima ambiciju da obnovi ugašene susrete u Novom Sadu

Z. R.

15. 04. 2022. u 07:10

U ZMAJEVU kod Vrbasa nedavno je održan prvi Sajam antikviteta, na kojem je izloženo mnoštvo starih predmeta od vremena Rimskog carstva do kraja 20. veka.

ПРОДАТА САБЉА ИЗ 18 ВЕКА: Сајам антиквитета у Змајеву има амбицију да обнови угашене сусрете у Новом Саду

Stari predmeti oživeli prošlost, Foto Laslo Kiš

Kolekcionari iz Novog Sada, Sombora, Vrbasa, Srbobrana, Bačke Palanke, Sremskih Karlovaca, Bačkog Jarka, Kucure i Zmajeva izložili su rimski, srpski srednjovekovni i drugi starinski novac, značke, relikvije, vojničke sablje, kaminske satove, predmete za domaćinstvo, umetničke slike, rukotvorine, igračke...

- Bilo je tu svega, od pegla na ugalj do ručnog krunjača kukuruza ili zvona za krave.

Zaboravljeni predmeti podsetili su kako se nekad živelo i vratili mnoge u detinjstvo, a mlađima približili vremena njihovih predaka - kaže Dragan Pešut, kolekcionar i predsednik Udruženja penzionera u Zmajevu, idejni tvorac Sajma antikviteta.

Našao svoga kupca, Foto Laslo Kiš

Pešut je pasionirani sakupljač, prvenstveno starinskog novca i značaka, koji je pre tačno pola veka osvojio bronzanu medalju za kolekciju iz numizmatike na Prvom međunarodnom skupu kolekcionara u Novom Sadu.

- Ta manifestacija već dugo ne postoji, a ugašena je zbog nedostatka prostorija. Želimo da je nastavimo u Zmajevu, gde u Domu penzionera ima dosta prostora za eksponate.

Dodatni motiv je da oživimo selo i organizujemo dešavanja koja će ljude izvući iz kuća - ističe Pešut.

Dragan Pešut, Foto Laslo Kiš

Na sajmu su posetioci iz Zmajeva i okolnih naselja pazarili razne ukrasne stvari i igračke iz vremena kad su bili deca da bi ih poklonili svojim potomcima, a kolekcionari su kupovinom popunjavali svoje zbirke. Najvredniji prodati eksponat je sablja iz 18. veka, koju je posetilac iz Vrbasa kupio od zmajevačkog kolekcionara Siniše Jovovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!