"MALA ŠKOLA" IZ KOROVA DO SJAJA: Fiskulturni teren u Vrbasu, koji je 15 godina bio smetlište, prerastao u sportski centar

Z. Rajić

05. 04. 2022. u 07:26

ZAPUŠTENI teren, na kojem se nekad izvodila nastava fizičkog vaspitanja u OŠ "Svetozar Miletić" u Vrbasu, prerastao je u moderan sportsko-rekreativni centar.

МАЛА ШКОЛА ИЗ КОРОВА ДО СЈАЈА: Фискултурни терен у Врбасу, који је 15 година био сметлиште, прерастао у спортски центар

Foto B. M.

"Mala škola", kako se zvalo jedno od prvih školskih igrališta u Vrbasu, godinama je bila prekrivena korovom, šutom, žicom i betonom, a odnedavno se diči košarkaškim terenom sa najsavremenijom "bergo" podlogom, na kojem entuzijasti iz ovog dela grada planiraju da organizuju turnir u basketu "tri na tri" i uvrste ga u zvaničan kalendar Košarkaškog saveza Srbije.

Zvuči neobično, ali je Vrbašane na "Malu školu" podsetila pandemija kovida 19!

- Pre dve godine korona i policijski čas vratili su komšiluk na staro školsko igralište. U početku je ideja bila da se samo očisti deponija koja je tu nastala tokom 15 godina, koliko je tačno prošlo od poslednjeg odigranog basketa na tom prostoru. Posle iznesenih devet kamiona šuta, teren je počeo da dobija svoj raniji oblik - navodi Miloš Bjelica, iz Sportskog udruženja (SU) "Vrbaški trening centar", čiji su članovi, uz podršku stanovnika tog dela grada, obnovili nekadašnji fiskulturni teren.

Sportski centar sa najmodernijim terenom, Foto B. M.

Jedan od pokretača akcije bio je i Slobodan Vignjević, profesor fizičkog, koji ističe da su na "Maloj školi" ubrzo osposobljeni poligoni za fudbal i košarku, a potom napravljeni teretana na otvorenom, teren za odbojku na pesku i najbezbednije dečje igralište.

- Prva mesna zajednica je pomogla da se na uređenom prostoru postave reflektori i česma, a u akciju su se donacijama uključili i Vrbašani iz inostranstva, koji su provodili detinjstvo na "Maloj školi" - napominje Vignjević.

Bjelica naglašava da je za samo godinu dana onlajn prikupljanja novčanih priloga oko 60 ljudi doniralo 5.500 evra za košarkaški teren poslednje generacije, ravan olimpijskom.

- Nadamo se da će na tom terenu poniknuti novi vrhunski basketaši poput naših Danila Mijatovića, "bronzanog" na Evropskom prvenstvu, i Petra Perunovića, olimpijca iz Tokija - kaže Bjelica.

STONI TENIS NA OTVORENOM

AKTIVISTI, koji su "Maloj školi" dali sjaj kakav nikad nije imala, žele da se ovde igra i stoni tenis na otvorenom, za čije uspostavljanje traže sponzora, kojem bi zauzvrat obezbedili reklamni prostor na pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba