SRUŠENO OSAM SPOMENIKA: Meštane sela Rabe nadomak Novog Kneževca onespokojio nezapamćen vandalizam

J. LEMAJIĆ

17. 06. 2022. u 08:18

U SELU Rabe u opštini Novi Kneževac, na lokalnom groblju oskrnavljeno je osam spomenika, kao i nekoliko u susednom Majdanu.

СРУШЕНО ОСАМ СПОМЕНИКА: Мештане села Рабе надомак Новог Кнежевца онеспокојио незапамћен вандализам

Groblje juče obišao Ištvan Pastor, Foto Skupština Vojvodine, Pannon TV

Budući da su ova sela na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije, mala i naseljena mahom starijim življem, kako saznajemo, sumnja se da su ovaj vandalski čin počinili migranti koji često spavaju na groblju.

- Reč je o necivilizacijskom vandalskom činu i očekujem da će počinioci, bilo da su iz izbegličke grupe ili ne, biti pronađeni i kažnjeni. U svakoj kulturi imaju dve stvari u koje ne sme da se dira: deca i sećanje na preminule. Mi se danas suočavamo sa suprotnim.

Ovaj prostor je dugo vremena pod ogromnim pritiskom i odajem priznanje pripadnicima MUP koji čine velike napore u suočavanju sa izazovima koji su pred njima. Ovom prilikom im se zahvaljujem i apelujem da svi zajedno pomognemo u finansijama, opremi i tehnici kako bismo udovoljili njihovim potrebama za nesmetan rad - poručio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, koji je obišao oskrnavljeno groblje i dodao da je o svemu obavestio ministra policije Aleksandra Vulina.

Foto J. L.

Po rečima meštana, u ovom selu već dugo ima više migranata nego stanovnika, a život je postao nepodnošljiv.

- Živim na kraju sela, tamo uvek ima migranata. Nedavno su ušli u dvorište, skupili jaja i pobegli preko bašte. Odneli su i orahe - priča Ilona Agošton. - Živim sama i plašim se. Moram da živim ovde, nemam gde da odem, ali stvarno postaje jako teško.

Po rečima Radovana Uverića, predsednika Opštine Novi Kneževac, policija intenzivno traga za počiniocima.

- Leti su napolju, a zimi znaju i da uđu u kuće koje su naseljene, što je veliki problem.

Oni moraju da se greju, bore se praktično za život, ali to prilično zagorčava život građanima naše opštine - kaže Uverić.

- Do sada se ovakav incident nije dogodio. Verujem da će policija vrlo brzo otkriti počinioce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!