MNOGI KRIJU DA IMAJU MULTIPLU SKLEROZU: Vrščani obeležili svetski dan protiv ove bolesti

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

01. 06. 2022. u 23:23

MEĐUOPŠTINSKO udruženje multiple skleroze Vršac, koje broji 79 članova, obeležilo je svetski dan borbe protiv ove bolesti organizovanjem radno okupacione radionice.

МНОГИ КРИЈУ ДА ИМАЈУ МУЛТИПЛУ СКЛЕРОЗУ: Вршчани обележили светски дан против ове болести

Grad Vršac

Po želji članova, izrađivali su Kokedamu – japansku metodu gajenja biljaka van saksija, koju je vodila Gordana Kalnak.

Upravo ovakve radionice čine značajan deo godišnjih aktivnosti Udruženja, koje se realizuju u okviru kampanje „Srbija bez barijera“, a uz finansijsku podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Takođe, imaju i značajnu podršku lokalne samouprave.

Vršačko udruženje obolelih od multiple skleroze osnovano je 1997. godine, a u sadašnjem obliku funkcioniše od 2010. godine. Ima 79 članova sa teritorije Vršca, Plandišta i Bele Crkve, od kojih je dvadesetak aktivno.

Grad Vršac

Podrška lokalne samouprave

-To, nažalost, nije konačan broj obolelih od MS na našoj teritoriji, jer mnogi kriju od okoline da imaju ovu bolest zbog stida, straha od otkaza, nerazumevanja… Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze idealna je prilika da ih pozovemo da nam se pridruže, jer su ovakva udruženja takozvane „sigurne zone“, u kojima se uvek može pronaći podrška, razumevanje i pokoji koristan savet – kaže Danijela Stojanov, predsednica Udruženja.

Ona je dodala da je važno da se što više govori o multiploj sklerozi, jer, dok se čeka pronalazak leka ili bar terapije koja će obolelima pomoći da lakše žive, važno je imati podršku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!