VOJVOĐANI BEZ PREMCA: Među ovogodišnjim dobitnicima muzejskih nagrada u Srbiji najviše laureta sa severa

I. MITIĆ

19. 05. 2022. u 08:20

ZAVIČAJNI muzej u Knjaževcu i Galerija Matice srpske iz Novog Sada su ovogodišnji dobitnici nagrade Muzejskog društva Srbije "Mihailo Valtrović" u kategoriji najbolji muzej.

ВОЈВОЂАНИ БЕЗ ПРЕМЦА: Међу овогодишњим добитницима музејских награда у Србији највише лаурета са севера

Foto: Muzej

Istoimenu nagradu za životno delo dobila je mr Rajka Grubić, iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu kao i dr Drago NJegovan, nekadašnji radnik i direktor Muzeja Vojvodine, dok je za najbolji projekat nagrađena izložba pod nazivom "Merak mi je" Olivere Skoko iz zrenjaninskog muzeja.

- Narodni muzej u Zrenjaninu ima mnogo razloga za slavlje. Privilegija je i čast što su kolege iz komisije prepoznale i moj rad. Ovo su trenuci koji mogu da pruže veliku motivaciju za ubuduće - kazala je Olivera Skoko.

Prema rečima Čarne Milinković, predsednice Komisije za dodelu nagrada, Skoko je uspela da prikaže umetnička dela kroz spoj sa boemskim i kafanskim životom. Takav pristup temi zaslužio je svaku pohvalu sedmočlanog žirija. Oni su birali najbolje među 21 prijavom u tri kategorije.

PRVI SRPSKI MUZEOLOG

Mihailo Valtrović (1839-1959) bio je arheolog, arhitekta i istoričar umetnosti, član Srpske kraljevske akademije, profesor Visoke škole, upravnik Narodnog muzeja i osnivač Srpskog arheološkog društva kao i prvi srpski muzeolog koji je postavio temelje sistematskom sakupljanje spomenika kulture na teritoriji Srbije.

- Zbog pandemije virusa korona prošla godina je bila veoma izazovna, ali smo realizovali sve planirane aktivnosti vodeći se pre svega kvalitetom sadržaja koji smo ponudili poblici. Godinama se trudimo da pomeramo granice u načinu prezentacije i u svemu što radimo. Realizovali smo osam izložbi na kojima smo predstavljali svoj fond, ali smo imali i međunarodnu saradnju, veliki broj publikacija kao i programa za decu - poručili su iz ove ustanove.

Muzejsko društvo Srbije je u Leskovcu održalo i svečanu sednicu svoje skupštine, a njegova predsednica Gordana Pajić je istakla zadovoljstvo zbog posete Narodnom muzeju u Leskovcu koji je ranijih godina višestruko nagrađivan za svoje uspehe.

- U poslednje dve decenije muzeji u Srbiji intenzivno rade. Mnogo toga učinjeno je na pripremi stalnih postavki. Rade se i različiti istraživački projekti, a muzeji se uključuju u sve moderne tokove društva kako bi se približili potrebama publike, posebno mladih koji sve više koriste digitalne tehnologije - zaključila je Gordana Pajić.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VODITELJU PREMINULA SUPRUGA: Otišla je moja žena i mama mog sina, ostavila nas je u tmini vremena