ČUVAJU I KUPAČE I PLAŽU: Kupanje na novosadskom Štrandu ove sezone biće još bezbednije, obezbeđena nova spasilačka oprema

S. BAJIĆ

17. 05. 2022. u 07:26

KUPANjE ovog leta, u 111. kupališnoj sezoni na Štrandu, najlepšoj plaži na čitavom toku Dunava, trebalo bi da bude još bezbednije.

ЧУВАЈУ И КУПАЧЕ И ПЛАЖУ: Купање на новосадском Штранду ове сезоне биће још безбедније, обезбеђена нова спасилачка опрема

Foto S. B.

To potvrđuju u JKP "Gradsko zelenilo" i ističu da je Spasilačka služba dobila novu opremu, vrednu tri miliona dinara, obezbeđenu u okviru projekta "Bezbedna plaža", koji je finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Obezbeđeni su spasilački čamac, šest informativnih tabli, četiri spasilačke kule, osam kolutova za spasavanje, 70 bova, 10 komada vodootpornih kompleta prve pomoći i šest radio-stanica - kaže Jelena Prica, pomoćnik direktora "Zelenila". - Štrand poseti pola miliona kupača i stalno unapređujemo uslove za boravak na plaži i bezbednost. Svi spasioci obučavaju se za korišćenje nove opreme, a ujedno je počela i pripremna obuka za 20 spasilaca pripravnika.

Miroslav Begović, koordinator Spasilačke službe, koji je već 16 leta na Štrandu, kaže da budući spasioci stiču znanja o pravilima ponašanja na plaži, a zatim prolaze teorijsku i praktičnu obuku. Na kraju, ko položi test, biva primljen u službu.

- U poslednjih 16 godina na Štrandu nismo imali nijedan slučaj utapanja - kaže Begović. - Ove godine u saradnji sa Crvenim krstom, još je viši nivo bezbednosti o kojoj u svakom trenutku brine 30 spasilaca. Najveći problem predstavljaju roditelji koji gube malu decu na plaži kao i čamci koji voze blizu bova.

Obuka 20 časova

SUŠTINA je da se pravilno koristi kupalište, bez nemara i nepažnje. Obuka spasilaca traje 240 časova, najbrojniji su studenti Fakulteta za sport a imamo i "mašinaca", elektroinženjera, kao i spasioce juniore, od 14 do 18 godina koji stiču prva znanja i pomažu iskusnijima - kaže Jelene Milić iz Crvenog krsta Vojvodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!