IZLOŽBA „IZ ŽENSKOG UGLA“ U Galeriji KC Karlovačka umetnička radionica

J. S.

16. 05. 2022. u 09:50

IZLOŽBA „Iz ženskog ugla“ biće otvorena 21. maja i trajaće do 17. juna u okviru manifestacije „Novi Sad evropska prestonica kulture 2022“ u galeriji Kulturnog centra „Karlovačka umetnička radionica“ u Sremskim Karlovcima (Trg Branka Radičevića 7/2).

ИЗЛОЖБА „ИЗ ЖЕНСКОГ УГЛА“ У Галерији КЦ Карловачка уметничка радионица

FOTO: Karlovačka umetnička radionica

Fokus izložbe usmeren je na grupu znamenitih srpskih žena: sestre Ninković (Milicu i Anku), Danicu Jovanović, Nadeždu Petrović, Dragu Spasić, Milku Marković, Sultanu Cijuk, Ilu Kofler, Maru Bogdanović Rosandić, Zusku Medvjeđovu, Anicu Savić Rebac, Ankicu Oprešnik i Zdenku Živković.

Nosioci projekta, koji se realizuje prema zamisli istoričarke umetnosti Jasne Jovanov, su Udruženje „Češka beseda“ iz Novog Sada i sremskokarlovački KC „Karlovačka umetnička radionica“. Takođe, u realizaciji projekta će učestvovati i Mirko Dimić, Aleksandra Rešnjak Pešić, Lidija Bubnjević, kao i mnogobrojni učesnici pratećih programa.

FOTO: Karlovačka umetnička radionica

Uz ova dva čeona udruženja na projektu će kao partneri učestvovati i Memorijal „Nadežda Petrović“ iz Čačka, Muzej vojvođanskih Slovaka iz Bačkog Petrovca, Češko nacionalno veće, Galerija Matice srpske i Muzej pozorišne umetnosti iz Beograda.

Izložba posvećena znamenitim ženama biće realizovana u okviru programskog luka „Heroine“, a osnovna zamisao je da predstavi dvanaest značajnih žena koje su svojim delovanjem učinile iskorak iz društvenih stereotima i ostavile značajan trag u srpskoj kulturi. Zamisao je da celokupan prostor funkcioniše kao jedinstvena scenografska priča o ličnostima koju će pratiti i katalog na srpskom i engleskom jeziku. Postavka će biti realizovana kroz multimedijalni sadržaj, koji će obuhvatiti reprodukcije originalnih umetničkih dela, fotografija, primenjene umetnosti, dokumenata i digitalnih prikaza.

Scenografski, multimedijski i dijaloški karakter izložbene postavke omogućiće interaktivnost u radu sa različitim ciljnim i starosnim grupama. Kroz niz predavanja, projekcija i kratkih filmova izložba će otvoriti i mogućnost nadogradnje uvođenjem novih ličnosti i problemskih celina, čime će celokupna postavka iskoračiti iz okvira statičnosti i postati živ i aktivan proces.

Kroz likove i stvaralaštvo ovih žena težiće se ka predstavi delovanja, dostignuća i preokupacija ovih znamenitih i izuzetnih žena na kulturnom i intelektualnom podneblju naše zemlje od šeste decenije 19. do početka 21. veka, sa ciljem na se ukaže na trag koji je njihovo delovanje ostavilo u društvu i kulturi.

BONUS VIDEO:

OBRAĆANjE VERNICIMA SA BALKONA: Govor patrijarha Porfirija posle sednice Arhijerejskog Sabora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna