OČISTILI JOŠANIČKI KEJ I TRNAVICU U NOVOM PAZARU: Novosadsko udruženje "Čepom do osmeha" realizovalo prvu od osam akcija čišćenja

Lj.P.

11. 05. 2022. u 17:45

UZ svesrdnu pomoć građana i volontera, novosadsko udruženje „Čepom do osmeha“ je uspešno realizovalo prvu od osam akcija čišćenja pod sloganom „Čisto iz ljubavi“. Ova, prva u nizu, organizovana je u Novom Pazaru, gde je očišćen Jošanički kej i reka Trnavica.

ОЧИСТИЛИ ЈОШАНИЧКИ КЕЈ И ТРНАВИЦУ У НОВОМ ПАЗАРУ: Новосадско удружење Чепом до осмеха реализовало прву од осам акција чишћења

FOTO: Čepom do osmeha

Iz reke Trnavice, najviše su, kako navode u Čepom do osmeha“, sakupili starih najlona, tepiha, cirada, automobilskih i traktorskih guma, delova od automobila, vrata, stare belotehnike, usisivač, fen, miktotalasna, plastične sanke za decu, staklene flaše, konzerve, PET ambalažu. Taj deo otpada je, pun kamion preuzela Gradska čistoća u Novom pazaru. Pokošeni su delovi zarasli travom, orezano je granje, a iz reke su izvađena oborena stabla.

Čišćenju su prisustvovala 53 volontera, a sakupljeno je 90 kilograma otpada koji se može reciklirati.

U akciji čišćenja u Novom Pazaru, pored đaka Gimnazije Novi Pazar, podršku su pružili i prijatelji iz Sjenice i na taj način pokazali da ujedinjeni možemo da doprinesemo boljitku životne sredine.

Vanja Petković, predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“ izjavila je da je akcija čišćenja uspela, ali da se zbog zatečene velike količine neadekvatno zbrinutog otpada u samoj reci, češće se moraju organizovati ovakve akcije, ali i edukaciji kako bi se količine otpada u životnoj sredini smanjile.

Održana je i edukativna radionica srednjoškolcima u Gimnaziji Novi Pazar čiji je cilj bio podizanje ekološke svesti kod mladih i širenje empatije i solidarnosti prema osobama sa invaliditetom.

Posle Novog pazara, EKO karavan nastavlja put po gradovima u Srbiji, a sledeće destinacija je Čačak, a do kraja maja biće u Valjevu, Novoj Pazovi, Vranju, Nišu, Subotici i Bačkoj Palanci.

BONUS VIDEO - PATRIJARH U PLjEVLjIMA: Veliki broj Pljevljaka dočekao njegovu svetost patrijaha srpskog Porfirija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri