ĐINĐIĆEVA STRELA 2023? Spomenik ubijenom premijeru završen, ali nema uslova za postavljanje na Studentskom trgu

D. B. M.

11. 05. 2022. u 10:00

SPOMENIK ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću (1952-2003) konačno je završen. Pitanje je koliko dugo će čamiti u fabrici u Novom Sadu ili na nekom drugom skrovitom mestu, dok se ne stvore uslovi za postavljanje na Studentskom trgu u Beogradu. Prognoze kada će to biti, nisu optimistične. Rad vajara Mrđana Bajića i dramaturga Biljane Srbljanović, po svemu sudeći, sačekaće da protekne 20 godina od ubistva premijera da bude postavljen.

ЂИНЂИЋЕВА СТРЕЛА 2023? Споменик убијеном премијеру завршен, али нема условa за постављање на Студентском тргу

Foto N. Fifić

- Očekujem da će se krajem sledeće godine stvoriti uslovi da se na Studentskom trgu postavi spomenik Đinđiću - kaže Marko Stojčić, glavni urbanista Beograda, za "Novosti". - Pre toga, potrebno je da se završi rekonstrukcije Vasine ulice i Studentskog parka i da se izmesti saobraćaj. Tome prethode arheološka istraživanja koja moraju da se sprovedu pre početka rekonstrukcije, jer se smatra da se ispod Studentskog trga nalaze ostaci antičkog grada Singidunuma. Taj posao je dobio Arheološki institut i očekujemo da će uskoro početi istraživanja.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić nam je rekao da će Skupština grada ponovo preispitati odluku o postavljanju spomenika.

- Srećan sam što je spomenik završen i što je Vlada Srbije finansirala ovaj poduhvat. Gradska skupština će odlučiti da li će biti postavljen pre rekonstrukcije Studentskog trga ili, kako je planirano, nakon nje - kaže Vesić za naš list. - Zoran Đinđić je zaslužio spomenik u Beogradu i trebalo je da bude podignut mnogo ranije. Očigledno je da se niko toga nije setio pre nego što je sadašnji predsednik Aleksandar Vučić postao premijer. Spomenik bi trebalo da bude postavljen na pola puta između Zoranovog stana i Filozofskog fakulteta, gde se obrazovao i veoma je atraktivan. Strela koja leti ka nebu, na jednom mestu prekinuta, ali koja nastavlja pravac, simbolizuje njegov život, naglo prekinut atentatom. Zaista je neobičan i nekonvencionalan, kao što je bio i Zoran Đinđić.

Odluka da spomenik Đinđiću bude podignut doneta je 2017. godine, kada je izabrano idejno rešenje. Tada se, uz mnogo javne pažnje, govorilo o privremenom postavljanju 12. marta naredne godine, na petnaestogodišnjicu ubistva. Poziciju budućeg spomenika, u blizini zgrade gde je Đinđić živeo i fakulteta na kojem je studirao, odredio je austrijski arhitekta Boris Podreka, autor idejnog rešenja Studentskog trga, koji će sa Vasinom ulicom i Trgom republike biti pretvoren u pešačku zonu.

Sasvim je izvesno da će spomenik ubijenom premijeru nekad i negde biti postavljen, ali je pitanje da li će projekat Borisa Podreke ikada biti realizovan. Možda će ostati kao još jedna njegova nerealizovana ideja, poput projekta za Narodni i Muzej nauke i tehnike u Beogradu.

SIMBOLIKA JASNA I VIŠEZNAČNA

BILjANA Srbljanović na "Tviteru" je objavila prvi snimak završenog dela.

- Simbolika strele je istovremeno i jasna i višeznačna - objasnila je ranije Srbljanovićeva. - Strela je univerzalni simbol za pravac i smer, glava strele se prepoznaje kao "simbol prodora svetlosti, smrti, ljubavi ili spoznaje, povezana je sa simbolima sunca i oštrim ubodima", dok prekinuta, jasno evocira traumu koja je samo za trenutak ometa, ali je nikada ne zaustavlja. Zvučna instalacija polazi od osnovne ideje unutrašnjih glasova prolaznika, misli koje beže i koje se mešaju, koje nadglasavaju i nadjačavaju jedne druge, koje zbunjuju i skreću sa strelovitog puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)