ŽENSKI FIŠER IZ SVILAJNCA: Srednjoškolka Anastasia Grozdanović, šampionka Srbije u rapid šahu, veliki je talenat drevne igre

Z. GLIGORIJEVIĆ

11. 05. 2022. u 11:48

MLADA Anastasia Grozdanović (17) iz Svilajnca postala je šampionka Srbije u rapid, ubrzanom šahu, u konkurenciji do 18 godina.

ЖЕНСКИ ФИШЕР ИЗ СВИЛАЈНЦА: Средњошколка Анастасиа Гроздановић, шампионка Србије у рапид шаху, велики је таленат древне игре

Foto Privatna arhiva

Titulu je ponela na 15. Šahovskom kadetskom festivalu Srbije do 18 godina, održanom nedavno u Novom Sadu. Ostvarila je devet pobeda u devet kola, pa su je šahovski majstori, zbog njenog izuzetnog rezultata, nazvali "Fišer iz Svilajnca", jer je čuveni svetski šampion Bob Fišer na turnirima osvajao 9/9 pobeda.

Na istom takmičenju Anastasia je postala i vicešampionka Srbije u standardnom šahu.

Osvojila je podjednak broj poena kao i prvoplasirana, ali je računar na osnovu koeficijenata "odlučio" da ona bude druga. Ovih dana priprema se i za nova nadmetanja majstora crnih i belih figura: za "Silver lejk", "Paraćin open", kao i Evropsko i Svetsko prvenstvo za igrače uzrasta do 18 godina.

Foto Privatna arhiva

- Šah je za mene igra u kojoj mogu da pobegnem u neki svoj svet, da budem svoja, da igram otvaranja i odbrane koje želim i da uživam u borbi. Naučila sam da nikada ne smem da odustanem, jer i kada pomislim da je sve gotovo, zapravo, tada sve tek počinje. Ovu igru volim i zbog kombinatorike koja se dešava na tabli i neizvesnosti ko će da pobedi, jer oba igrača imaju podjednake šanse. Volim šah i zato što je samostalna igra u kojoj sve mogu da kontrolišem, odgovorna sam za svaku pobedu, poraz ili remi, a zanimljiv mi je zbog pregršt prelepih poteza i kombinacija - kaže za "Novosti" Anastasia, učenica treće godine prehrambenog smera Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu.

Šah je, kaže, naučila da igra kao desetogodišnja devojčica zahvaljujući dedi Predragu i ocu Draganu, a od 13. godine trenira je šahovski FIDE majstor Dragan Dinić. Za uspeh su, veruje, podjednako važni talenat i rad, ali najbitnije je samopouzdanje. Onaj ko ne veruje u sebe i svoju intuiciju, nikada neće pobediti.

- Mnogo treniram iz knjiga, jer treba sama da shvatim šta se dešava na tabli, igram i na internetu, gledam video-lekcije, a radim pazl za šah kako bih održavala mozak u ovoj igri. Često pratim i šahovske mečeve uživo, vrhunske srpske igrače i supervelemajstore. To mi je više puta pomoglo i da pobedim, jer sam kod protivnice prepoznavala taktike poznatih vrhunskih igrača - priča nam Anastasia, vukovac u osnovnoj i, do sada, u srednjoj školi.

Anastasia Grozdanović, Foto Privatna arhiva

NAJZANIMLjIVIJA PARTIJA

KAO jednu od svojih najlepših i najzanimljivijih partija, Anastasia izdvaja onu na Amaterskom turniru u Paraćinu, kada je bila "crna".

- Našla sam neobičan potez, koji me je doveo do pobede. Bio je to 29. potez crnog H5, koji ruši celu poziciju belog. U početku nisam razumela zašto sam baš to odigrala, ali sam shvatila da sam pronašla glavnu varijantu do pobede - ponosno će Anastasia, dodajući da joj je najjači protivnik bio igrač sa rejtingom 2.600, sa kojim je lane igrala na Otvorenom turniru u Novom Sadu.

NIŽE MEDALjE

ANASTASIA je osvojila prvo mesto za šahiste uzrasta do 16 i do 20 godina na Kadetskom festivalu centralne Srbije za 2020. godinu, a na prošlogodišnjem Kadetskom festivalu Srbije nije izgubila nijednu partiju i bila je prva na standardnom šahu. Nijednu partiju nije izgubila ni na jesenjoj Ligi CS Srbije istok muška ekipa, a 2017. godine bila je prva na Sportskom letu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja