IZ BANATSKE RAVNICE DO VRHA BALKANA: Zrenjaninski planinari uspeli da stignu do najviše tačke Musale u Nacionalnom parku Rila u Bugarskoj

B. Grujić

29. 04. 2022. u 16:43

ČETIRI dame - Nikoleta Petković, Dijana Vitić, Dragana Vakarov i Katarina Aćin u pratnji dvojice kolega Zvonka Aćina i Zorana Pećanca iz Zrenjanina, u Nacionalnomparku Rila u Bugarskoj, uspeli su da osvoje najviši vrh Balkana - Musalu, na 2.925 metara.

ИЗ БАНАТСКЕ РАВНИЦЕ ДО ВРХА БАЛКАНА: Зрењанински планинари успели да стигну до највише тачке Мусале у Националном парку Рила у Бугарској

Zrenjaninci na vrhu Musale, Foto Privatna arhiva

Hrabri zrenjaninski planinari, koji su aktivni gotovo svaki vikend, ostvarili su san i uprkos brojnim poteškoćama, snegu i teško prohodnom terenu, uspeli da stignu do vrha Musale i razapnu srpsku zastavu.

- Krenuli smo pred zoru, oko 4.30, 23. aprila, iz mesta Borovec, poznati skijaški centar i za osam sati prešli smo 1.600 metara uspona i više od 13 kilometara - prenosi svoje utiske Nikoleta Petković.

Za spust od 13 kilometara trebalo im je, kaže, oko četiri sata, a prešli su ukupno 26 kilometara.

- Većinu kilometara išli smo po snegu, najteže je bilo pred sam vrh, kada je osim velike strmine, trebalo savladati gravitaciju i pomagati se sajlama i derezama - dodaje Dijana Vitić.

Neverovatan pogled sa Musale, Foto Privatna arhiva

- Presrećna sam što sam ostvarila ovaj podvig, jer kada sam lane počela da se bavim planinarenjem, sve ovo izgledalo je nedostižno.

Veliko drugarstvo i sloga, u kriznim trenucima, kada su razmišljali o odustajanju, kao i međusobna podrška, bili su ključni momenti prevazilaženja svih nedaća, na putu do zajedničkog cilja.

Uspo od 1.600 metara, Foto Privatna arhiva

- Nismo samo mi žene kukale, da je hladno i da nam sneg smeta, ali bodrili smo jedni druge i stigli do vrha - iskrena je Nikoleta.

I jači pol u ovom timu Zvonko i Zoran otvoreno kažu da su njihove koleginice bile hrabre, uporne i odlučne da stignu do cilja, bez obzira na nedaće koje su IH snalazile.

Nikoleta Petković, Foto Privatna arhiva

POGLED KOJI LEČI DUŠU

PRAVA je retkost da na planinskom vrhu od 3.000 metara, ne duva vetar i da je vedro, ali zrenjaninskim planinarima se posrećilo i imali su jedinstvenu priliku da uživaju u predivnom pogledu sa vrha Balkana.

- Zaista fantastičanan osećaj, a pogled koji se pruža u beskraj, lek je za dušu - dodaje Nikoleta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024