NEĆE EKSPONATE U TVRĐAVI: Komunalna inspekcija GO Crveni krst naložila uklanjanje sadržaja ispred Muzeja džeza

D. MILjKOVIĆ

27. 04. 2022. u 08:25

GRADSKA opština Crveni krst, u čijoj je nadležnosti Niška tvrđava, naložila je festivalu "Nišvil" da ukloni reklamne eksponate ispred ovdašnjeg džez muzeja, uz obrazloženje da "predstavljaju opasnost visokog komunalnog rizika".

НЕЋЕ ЕКСПОНАТЕ У ТВРЂАВИ: Комунална инспекција ГО Црвени крст наложила уклањање садржаја испред Музеја џеза

Vesna Mirčić ispred ulaza, Foto D. Miljković

Iako Ivan Blagojević, direktor "Nišvila", kaže da turisti obožavaju da se slikaju pored ovih eksponata i muzeja uopšte, te da oni služe više promociji grada, nego samog festivala, u nalogu inspekcije stoji da moraju biti uklonjeni - ne piše tačno kada - radi "sprečavanja i otklanjanja neposredne opasnosti po komunalni red". Iz Crvenog krsta niko zvanično nije hteo da daje izjave, ali se nezvanično saznaje da je razlog to što "Nišvil" ne plaća zakup javnog prostora.

Blagojević ističe da niko nikada nije ni tražio, ali su spremni i za takav epilog. U međuvremenu su već uklonili festivalske banere...

- Gradu plaćamo mesečni zakup prostorija Muzeja, za razliku od, recimo, fudbalskog kluba Radnički koji ništa ne plaća za stadion, odnosno rukometnih, odbojkaških i košarkaških timova koji besplatno koriste halu "Čair". Pri tome, ovakav vid muzejske delatnosti je neprofitabilan - ističe Blagojević koji se, takođe, zalaže za uvođenje reda unutar zidina Tvrđave, pa apeluje na lokalnu samoupravu da, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, predvidi i sanaciju bedema iznad samog Muzeja, jer se tokom svake kiše velika količina padavina sliva kod Koridora Miše Blama, čiju je kolekciju darovala njegova sestra i glumica Nada Blam.

Foto D. Miljković

Kustos Vesna Mirčić naglašava i da cena ulaznice iznosi simboličnih 100 dinara, manje u jednog evra, dok za bilo koji evropski muzej košta i 20 puta više. Nišlije, kaže, često ni to ne naplaćuju, jer im je stalo da priča o ovdašnjem džez festivalu putuje svetom...

- Ne postoji deo planete na koji nisu stigle slike sa "Nišvila" i ponosni smo na naše eksponate poput "Folksvagenove" "bube" iz 1968, trabanta sa oslikanim zvezdama prethodnih izdanja festivala, džinovskog kontrabasa i saksofona od stiropora... Bilo bi zaista šteta da se sve to skloni, jer ne narušava izgled Tvrđave, već promoviše Niš kao jedan od dva evropska grada u kojima se održavaju džez festivali - zaključuje Vesna Mirčić.

PROBLEMI

NIŠLIJE uglavnom podržavaju uvođenje reda u Tvrđavi koja se nalazi na teritoriji GO Crveni krst, ali je ona u nadležnosti Grada Niša i - kao istorijski spomenik - Zavoda za zaštitu spomenika. Ipak, predhodnih decenija se nije saznalo ko je dozvolio izgradnju toaleta kod Beogradske kapije, te otvaranje kafana...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)