ŽUPA PROTIV KAMENOLOMA: Održan još jedan protest meštana na lokalitetu Rađevice nedaleko od Aleksandrovca

S. Babović

27. 04. 2022. u 06:21

ŽITELjI sela Grčak, Pleš i Boturići su drugog dana Uskrsa, na lokalitetu Rađevice - gde je planirano otvaranje kamenoloma - organizovali protestni skup i podsetili da strahuju od realizacije ove ideje, odnosno slute narušavanje životne sredine i turističkog potencijala, uz zagađenja malinjaka i kupinjaka od kojih mnogi žive.

ЖУПА ПРОТИВ КАМЕНОЛОМА: Одржан још један протест мештана на локалитету Рађевице недалеко од Александровца

Foto S. Babović

- Protestujemo već godinu dana i ponovo smo zajedno tu da pokažemo kako nikome nećemo dozvoliti da se igra sa našim staništem i životima, jer je ovde naša budućnost - ističe Zoran Savković iz Odbora za odbranu Rađevice, napominjući da su meštani pisali na brojne adrese: od lokalne samouprave, do republičkih institucija i ministarstava.

Istoričar Ivan Brborić naglašava da je u krugu od 15 kilometara prostora o kojem je reč smešteno čak 18 arheoloških lokaliteta.

- U ovom delu toka Rasine se nalazi mnoštvo ostataka srednjovekovnih sakralnih objekata, poput lokaliteta Letine, Aranđelovica i Uroševica, te biser moravske arhitekture manastir Milentija - nabraja Brborić.

Foto S. Babović

Okupljenima su se priključili i ekološki aktivisti iz Paraćina, Novog Sada, Beograda, Pirota... a iz kompanije "Hemi freš", koja planira radove, ranije su poručili da se drže isključivo zakona. Dobili su saglanost Ministarstva zaštite životne sredine, tvrde da imaju bezbedu tehnologiju, a uputili su i zahtev Ministarstvu rudarstva i energetike za dobijanje eksploatacionog prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon