BRADIĆEVO "ČUDO" U KRUŠEVCU: "Milijine dane" obeležiće novo viđenje drame LJubomira Simovića

S. Babović

14. 04. 2022. u 11:25

PREMIJERA predstave "Čudo u Šarganu", po drami Ljubomira Simovića i u režiji Nebojše Bradića, u Kruševcu 15. aprila otvara pozorišni segment revije "Milijini dani", posvećene prvaku Kruševačkog pozorišta Miliji Vukoviću (1947-2020).

БРАДИЋЕВО ЧУДО У КРУШЕВЦУ: Милијине дане обележиће ново виђење драме Љубомира Симовића

Foto S. Babović

Klasičan Simovićev komad, poručuju iz Pozorišta, najbolji je omaž doajenu našeg glumišta, a sama revija - koja će trajati od 14. do 21. aprila - prilika da se svet teatra oduži velikom umetniku.

- Bilo mi je zadovoljstvo da radim u ovom lepom okruženju, u pozorištu koje sam i ja stvarao, kao i Milija, i mnoge generacije pre nas - napominje režiser Nebojša Bradić.

- Kada me je upravnik Branislav Nedić pozvao da režiram predstavu, izrazio je želju da to bude komad sa muzikom, jer sam poslednjih decenija radio i nekoliko uspešnih mjuzikala i opera, pa je verovatno poželeo da nešto od tog iskustva uđe u repertoar Kruševačkog pozorišta.

Foto S. Babović

Inače, smatra Bradić, "Čudo u Šarganu" ima mnogo muzike u svom jeziku, atmosferi, neobičnoj poeziji Ljube Simovića koja je nekada pravila pozorište u Srbiji, a i danas postavlja temelj repertoara.

- Pre desetak dana je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na scenu postavljen isti komad, ali on, osim velikog teksta,nema dodirnih tačaka sa kruševačkom izvedbom.

Inače, kada se Simović pojavio u našim pozorištima, dočekan je kao pesnik teatra, ali se pokazalo da uspeh zapravo čini suština njegove drame, odnosno uvid u socijalno, društveno i političko biće našeg naroda na ovim prostorima - objašnjava Bradić, dok upravnik Branislav Nedić kaže da je "Čudo u Šarganu" i posle 50 godina jedan od najznačajnijih tekstova srpske dramske baštine.

Kreativni tim iz grada na Rasini, Foto S. Babović

Osim stalnih članova Kruševačkog pozorišta - Biljane Nikolić, Marije Gašić, Marije Marić, Dejana Tončića, Predraga Milenkovića, Nikole Rakića i Jovanke Andrić - u predstavi igraju i mladi kruševački glumci Filip Milićević, Ema Petrović, Nikola Cvetković i Stevan Zdravić. Reditelj Bradić je osmislio i scenografiju, dramaturg je Jovan Ristić, kostimograf Marina Vuksanović Medenica, kompozitor Zoran Erić, muzički saradnik Radivoje Simić, a za scenski pokret je bila zadužena Marija Milenković Mitrović.

SKITNICA

ZORAN Karajović u Kruševcu, gde je 1972. otpočeo karijeru, obeležava pola veka profesionalnog rada i to ulogom Skitnice, u predstavi čiji je deo bio još 1976, kao najmlađi član ansambla.

Foto pozorište

- Reditelj Primož Bebler je insistirao da, kao dvadesetogodišnjak, zaigram tu ulogu, a sada sam ponovo tu, nestrpljiv da zaigram Skitnicu u čije sam godine zaista došao - kaže Karajović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri