OSIM ORLA KRSTAŠA PRONAĐENO JOŠ 18 LEŠEVA: Nezapamćeno trovanje ptica i drugih životinja u okolini Kikinde (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

13. 04. 2022. u 13:17

OSIM pomora pčela koji se dogodio pre nekoliko godina, u ataru Kikinde ovog proleća zabeleženo je nezapamćeno trovanje ptica i sisara. Osim tela orla krstaša, koji je pronađen pre nekoliko dana, juče je na njivama, na potezu prema selu Iđoš, pronađeno još 18 leševa ptica i sisara.

ОСИМ ОРЛА КРСТАША ПРОНАЂЕНО ЈОШ 18 ЛЕШЕВА: Незапамћено тровање птица и других животиња у околини Кикинде (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: DZPPS

Nažalost, sumnja se da je stradalo mnogo više životinja, jer je sezona oranja, pa je određeni broj leševa sigurno zaoran traktorima. Što je najgore, orintolozi sumnjaju da je reč o sistematičnom trovanju vrlo agresivnim preparatima.

- Velika je katastrofa, kakvu nikada do sada nismo imali na području Kikinde. Pored leša orla krstaša na terenu smo našli i sedam gačaca, šest mrtvih eja močvarica, dve lisice, jednog šakala i jednu čavku. Zatekli smo i jednu mrtvu lasicu, koja je prvi put otrovana u ovim uslovima. Reč je očigledno o sistemskom trovanju, koje je nastalo tako što su najpre trovane lisice, a onda su zatrovane mamce mesa pojele druge životinje ili su se otrovale već zatrovanim leševima lisica. U svakom slučaju, bojimo se da je situacija još gora, jer su neki leševi zaorani, pošto je u jeku sezona poljoprivrednih radova u ataru – izjavio je za „Novosti” Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Na terenu oko Kikinde nalaze se ekipe ornitologa Zavoda za proučavanje ptica Srbije, a sa njima su i kolege iz Mađarske, iz organizacije BirdLife Hungary, koje teren pretražuju policijskim psima. Ružić kaže da bi se mnogo manje leševa otkrilo da nije bilo obučenih pasa, koji su lako dolazili do uginulih životinja. U nadzor su uključene i Pokrajinska i republička inspekcija, ornitolozi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i policija. Rad na terenu nastavljen je i danas.

- Životinje su otrovane jakim preparatom, koji ostaje u telu ili bačenim zatrovanim komadima mesa koji su služili kao mamci za lisice. Zabrinjavajuće je to što je reč o lokaciji koja je oko četiri kilometra vazdušnom linijom udaljena od Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje”. Ovaj rezervat je veoma značajan, jer u njemu živi jedina preostala populacija velikih droplji u Srbiji, ali se tu gnezde i orlovi krstaši - zabrinut je Ružić.

Konačan epilog nezapamćenog trovanja znaće se tek kada ekipe ornitologa, inspekcije i policije obave kompletnu pretragu terena i kada se završe analize prikupljenih leševa ptica i drugih životinja.

PRVI OTKRIVEN ORAO

Pravi pomor ptica i sisara u ataru Kikinde otkriven je u ponedeljak, 11. aprila, na Dan zaštite prirode u Srbiji, kada je na oranici zatečen leš mladog orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba. Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ptica je, po svemu sudeći, stradala hraneći se zatrovanom lisicom. U blizini su nađeni i leševi mišara, takođe strogo zaštićene vrste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili