TRAŽE NOVA REŠENJA PROTIV ZARAZE: Pirotski kraj tri godine ugrožen afričkom kugom svinja

V. Ć.

11. 04. 2022. u 19:33

PIROTSKI kraj u kome je pre nešto više od tri godine buknula afrička kuga svinja, još je ugrožen od ove zaraze koja je ispraznila torove.

ТРАЖЕ НОВА РЕШЕЊА ПРОТИВ ЗАРАЗЕ: Пиротски крај три године угрожен афричком кугом свиња

Foto: V. Ćirić

 Ovo je potvrdila načelnica okruga Dragana Tončić, koja uz neke već poznate iznosi i nove detalje vezane za ovu fatalnu bolest domaćih i divljih svinja.

- Veterinarski inspektori redovno kontrolišu teren i preduzimaju mere na suzbijanju bolesti. Doneta su nova rešenja o proglašenju bolesti u selima Orlja i Bazovik, a ugrožena su područja Osmakova, Vraništa, Ragodeša, Crnoklišta , Rudinja, Cerove, Mirkovaca i Šugrina. To je što se tiče područja grada Pirota, a nova rešenja su doneta i za područje dimitrovgradske opštine. Reč je o selima Bačevo, Radejna, Prtopopinci, Smilovci, Petrlaš, Visočki Odorovci, Gulenovci, Mazgoš,Grapa, Banski Dol, Željuša, Verzar i Bilo - kaže Dragana Tončić.

Na osnovu odobrenja Nacionalnog kriznog centra, na pomenutom području sprovodi se generalni plan nadzora ugroženog područja, a za praktični deo posla zadužena je Veterinarska klinika Pirot, prema instrukcijama Veterinarskog instituta iz Niša.

Afrička kuga svinja u ovom kraju pojavila se pre tri godine, najpre kod divljih svinja u okolini sela Petrlaš. Preneta je posle na ostala lovišta u Pirotskom okrugu, kao i na domaće svinje. U prvom naletu u selima na kružnom putu u Pirotu i u okolini Dimitrovgrada uništeno je oko 1.500 grla po torovima i na farmama, čiji su vlasnici dobili odgovarajuće naknade od tridesetak hiljada dinara po ubijenoj životinji.

Osim vlasnika domaćih svinja u suzbijanje zaraze uključili su se i lovci ovdašnjih lovačkih udruženja. U par navrata je bilo zahteva meštana pojedinih sela da se odjavi epidemija, međutim, tim zahtevima nije udovoljeno jer je očigledno da zaraza još postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina