SADA ĆE ZNATI ŠTA SVE UDIŠU: U Požarevcu konačno počela da radi automatska stanica za merenje aero-zagađenja

D. NOVKOVIĆ

12. 04. 2022. u 05:55

KONAČNO je počela da radi automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha, koju je lokalna samouprava još u septembru 2020. pazarila za 20 miliona dinara. Rok za postavljanje stanice je bio tri meseca od zaključenja ugovora o kupovini...

САДА ЋЕ ЗНАТИ ШТА СВЕ УДИШУ: У Пожаревцу коначно почела да ради аутоматска станица за мерење аеро-загађења

Foto D. N.

Sada ova stanica radi, ali će se rezultati merenja tek narednih dana naći na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Kako je u međuvremenu saopšteno iz požarevačke Gradske uprave, postavljanje je najpre kasnilo jer javna nabavka nije obuhvatila izgradnju temelja, što je naknadno urađeno, a potom su razlog za odlaganje bile niske temperature.

Merna stanica je, inače, postavljena na uglu ulica Radomira Milenića Rusa i Dositejeve, jer je procenjeno da se u tom delu, uz gust saobraćaj, nalazi i veliki broj aktivnih dimnjaka. Ekološka udruženja su, međutim, tvrdila da je u centru grada većina stambenih zgrada priključena na toplovod, a i na pomenutoj raskrsnici se ukrštaju dve jednosmerne ulice...

Ipak, ništa se nije promenilo, pa će automatska merna stanica očitavati podatke o koncentraciji sumpor-dioksida, azotovih oksida, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica PM 10, PM 2,5 i PM 1, koje sadrže mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz prisustvo teških metala poput olova, arsena, kadmijuma i nikla, a nastaju kombinovanim uticajem grejanja, saobraćaja i industrije.

Tokom poslednjih meseci, Požarevljani su se o kvalitetu vazduha informisali posredstvom senzora koje su postavili Beogradska otvorena škola i udruženja "Sova".

Njihovi podaci su često pokazivali zagađenje, koje u najvećoj meri izazivaju individualna ložišta, kao i gust saobraćaj motornih vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri