PESNIČKI MATINE U JOVINOJ GIMNAZIJI: Laureat „Prolećnih Brankovih dana“ Dušan Zaharijević sa đacima u Novom Sadu

J. S.

22. 03. 2022. u 16:22

U OKVIRU pesničke manifestacije „Prolećni Brankovi dani“, koji se u Sremskim Karlovcima i u Novom Sadu održavaju od 15. do 28. marta, u novosadskoj gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ danas je održan „Pesnički matine đaka“, a gost je bio pesnik Dušan Zaharijević. Moderator programa bio je pesnik Rastko Lončar, profesor srpske književnosti u ovoj gimnaziji.

ПЕСНИЧКИ МАТИНЕ У ЈОВИНОЈ ГИМНАЗИЈИ: Лауреат „Пролећних Бранкових дана“ Душан Захаријевић са ђацима у Новом Саду

Brankovo kolo

U atmosferi punoj obostranog nadahnuća nastupili su đaci-pesnici: Jelena Laketić, Lenka Gavrilović, Aleksa Čuljak, Dragana Jovanović, Anđela Novakov, Marija Šatravka, Luka Petrović, Marija Stororuž Zeljković i Selena Vukša. Oni su kazivali svoje poetske prvence, najavljujući time panoramu poezije koju Brankovo kolo planira da štampa za septembarsko 51. Brankovo kolo. Zaharijević, takođe, motivisano je govorio svoje pesme iz dveju dosadašnjih nagrađenih knjiga poezije.

Đaci su se interesovali za „problem“ same inspiracije, zatim kako nastaje i prepoznaje se dobra pesma, kakve su razlike između slobodnog i vezanog stiha, na šta je pesnik Zaharijević odgovorio da sada piše uglavnom vezani (rimovani) stih koji je za njega stvaralački zahtevniji i više ga motiviše.

Program je trajao puna dva školska časa, što govori o velikoj žeđi učesnika za ovakvim oblikom ispoljavanja sopstvenih talenata. Nema sumnje da su đaci čuvene Zmaj – Jovine gimnazije i ovoga puta pokazali svoju prvoligašku klasu i svest da pripadaju izuzetnoj obrazovnoj ustanovi koja baštini velike tragove i vrednosti naše tradicije.

Zaharijević je rođen 1992. godine u Kosovskoj Mitrovici. Završio je master studije srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je diplomirao iz iste oblasti. Knjiga poezije „Antologija savremenog pesništva/ Antilogija svevremenog rečništva“ objavljena je 2017. godine u izdanju Brankovog kola. Laureat je nagrade “Stražilovo” za najbolju prvu knjigu. Druga knjiga pesama „(Ne)dohod“ objavljena je 2020. godine u izdanju izdavačke kuće „Bitije” i potom ovenčana nagradom Brankovog kola „Pečat varoši sremskokarlovačke“. Trenutno živi u Beogradu. Piše i objavljuje poeziju, stručne radove i autorske tekstove, bavi se i muzičkim stvaralaštvom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!