UZGAJANJE JAGODA DRASTIČNO OPALO: Na području Jagodine manjak radne snage i nesigurno tržište desetkovali proizvodnju

Z. GLIGORIJEVIĆ

18. 03. 2022. u 07:30

JAGODE su u Šuljkovcu kod Jagodine uzgajane na osam hektara, a sada samo tri domaćinstva jedva da ih uzgajaju na dva hektara, dok ih u susednom Kovačevcu uopšte nema, iako ih je do pre tri godine bilo na 10 hektara.

УЗГАЈАЊЕ ЈАГОДА ДРАСТИЧНО ОПАЛО: На подручју Јагодине мањак радне снаге и несигурно тржиште десетковали производњу

Foto Privatna arhiva

Šef mesne kancelarije Šuljkovac, Aleksandar Milivojević kaže da je proizvodnja drastično smanjena zbog nedostatka radne snage prilikom branja, kao i zbog nesigurnog otkupa i cene. Kaže da je "na otvorenom" imao 80 ari pod jagodama, a sada se bavi samo plasteničkom proizvodnjom na 15 ari. Zasadio je 7.200 komada, a berba će trajati od sredine aprila do kraja maja.

- Pre pet godina mraz je gotovo u celoj Srbiji "obrao" prvi rod. Pošto sam grejao plastenike i sav rod prodao Rusima, zarada je bila odlična. Ako ove godine ne budemo uspeli da izvezemo jagode u Rusiju, može da dođe do prezasićenja domaćeg tržišta, pa neću imati računa da platim berače, a kamoli da zaradim - zabrinut je Milivojević, koji se bavi ratarstvom na 20 hektara, i koji se zbog manjeg rizika preorijentisao na proizvodnju lubenica.

Nenad Matejić, Foto Z. Gligorijević

I Nenad Matejić se plaši da će ostati bez zarade, ukoliko ne bude pronađen način da se jagode izvezu u Rusiju. On ih je sa suprugom Danijelom desetak godina uzgajao na površini od jednog hektara, a sada samo na 50 ari.

Foto Privatna arhiva

- Ako rat bude prekinut, isplatiće se. Ako bude pun rod, a nema izvoza, jagoda će biti jeftina. Poljoprivreda je kao lov, kad kreneš, ne znaš šta će da te strefi. Zato smo postali najveći proizvođači lubenica u selu, uzgajamo ih na tri hektara, jer se u njih manje ulaže, manje ima posla i imamo naše tržište - ocenjuje Matejić.

Aleksandar Milivojević, Foto Z. Gligorijević

Marko Đorđević je 12 godina uzgajao po 25.000 sadnica jagoda na foliji, otkupljivači su dolazili šleperom, jer su kupovali i jagode iz susednih sela. Ali, kako su cenu znali da smanje na 100 dinara po kilogramu, a njega je proizvodnja koštala 80 dinara, kao i zbog toga što mu je nekoliko godina rod izmrzao, prestao je da uzgaja jagode 2019. godine.

Odustao

MARKO Đorđević je nakon više od jedne decenije uzgajanja jagoda odustao od plasteničke proizvodnje, jer je za plastenik trebalo da izdvoji 4.000 evra, a kriterijumi za podsticaje bili su gotovo neostvarljivi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024