BIOMASA MENJA MAZUT: Ministarka energetike Zorana Mihajlović na početku izgradnje nove toplane u Novom Pazaru

N. Kočović

01. 03. 2022. u 05:55

POTPREDSEDNICA Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović označila je početak izgradnje toplane na biomasu u Novom Pazaru i najavila da će to postrojenje biti gotovo do početka nove grejne sezone.

БИОМАСА МЕЊА МАЗУТ: Министарка енергетике Зорана Михајловић на почетку изградње нове топлане у Новом Пазару

Foto N. Kočović

- Imajući u vidu problem kvaliteta vazduha u ovom gradu, ovo je velika i važna investicija. Iz industijskog dela Novog Pazara neće izlaziti nijedan gram sumpor-dioksida, dok će emisija ugljen-dioksida biti manja za 90 odsto - poručila je Zorana Mihajlović i istakla da je država, osim izdvajanja za putnu infrastrukturu koja premašuju sedam milijardi dinara, opredelila i velika sredstva za unapređenje elektroenergetske infrastrukture u Raškom okrugu, pa se trenutno izmeštaju dalekovod i distributivna mreža.

Foto N. Kočović

Vrednost nove toplane na biomasu je veća od 6,5 miliona evra, od kojih je milion evra grant vlade Švajcarske, a ostalo kredit Nemačke razvojne banke (KfV). Početku radova su prisustvovali ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid i direktor KfV banke u Beogradu Rudiger Hartman.

Pored same toplane, koja će imati tri kotla jačine 20 megavata - osam na biomasu, a dva na gas: od sedam i 4,5 megavata - predviđena je izgradnja 1.800 metara nove, te rekonstrukcija 700 metara postojeće toplovodne mreže.

Foto N. Kočović

- Imaćemo čistiji vazduh, toplana iz centra grada će biti izmeštena u industrijsku zonu, a mazut će zameniti biomasa. To je ekološki obnovljivo gorivo, imamo ga u okruženju, a angažovaćemo lokalne firme i ljude na skupljanju drvene sečke. To je energent jeftiniji od mazuta, što je posebno bitno u ovo doba energetske krize - zaključio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!