SEKU VOĆKE DA BI SE OGREJALI: Nestašica ogreva na stovarištima od Sombora do Vrbasa dostigla dramatične razmere

Z. Rajić

01. 03. 2022. u 07:26

NESTAŠICA ogreva u delu Bačke od Sombora do Vrbasa dostigla je dramatične razmere. Ljudi seku voćke i stari nameštaj kako bi se ogrejali, a mnogi vlasnici stovarišta prestali su da se odazivaju na telefonske pozive, umorni od ponavljanja da drva i uglja nema i da ne znaju kad će stići.

СЕКУ ВОЋКЕ ДА БИ СЕ ОГРЕЈАЛИ: Несташица огрева на стовариштима од Сомбора до Врбаса достигла драматичне размере

Ko ugrabi drva skupo ih plaća, Foto Z. R.

Malobrojni kupci koji uspeju da na pijaci ili na nekom od stovarišta, kad iznenada pristignu manje količine, dođu do ogrevnog drveta, plaćaju ga po cenama od 8.200 do 8.500 dinara po kubnom metru ako je isečeno i iscepano ili od 7.000 do 7.500 dinara za trupce.

Na početku sezone cepana drva su se prodavala za 7.000 dinara po kubiku.

- Od dobavljača iz Ivanjice saznali smo da na planinama ima isečenih drva, ali zbog snega nisu mogla da budu spuštena u podnožje. U nekim drugim predelima seča je iz nepoznatih razloga prekinuta. Cena je povećana zato što su porasli troškovi seče, kao i transporta ogrevnog drveta - predočava Mlađen Svrkota, vlasnik stovarišta u Sivcu.

Voće odlazi u peći, Foto F. K.

Žena iz Crvenke priča kako je na pijaci "rezervisala" kubni metar cera i bukve od prodavca koji je kamionom stigao iz Šapca.

- Dala sam mu kućnu adresu i broj telefona, ali nije došao. Prodao je nekom drugom, jer je bila velika navala. Za kubik trupaca tražio je 7.000 dinara. Posle sam preko fejsbuk-grupe saznala da trenutno ima iscepanih drva, bagrema i bukve, u Vrbasu, za koje sam platila 8.000 dinara i još 1.500 za prevoz - zadovoljna je, ipak, ova domaćica što je obezbedila ogrev.

U gazdinstvu "Vojvodinašuma" u Somboru cena mekog ogrevnog drveta (topole), niskokalorijske vrednosti koje čini 80 odsto ponude, iznosi 1.920, a tvrdog drveta (hrasta i cera) 4.800 dinara, ali uz uslov da se kupac postara i za utovar i za prevoz.

Ovde navode da je prodaja otežana jer nema dovoljno radnika koji bi posložili drva u kubne metre.

Foto Z. R.

POTRAŽNjA ZA OKORCIMA

KRIZU sa ogrevom ilustruje i potražnja za okorcima, ostacima posle industrijske obrade drveta.

- Kubik okoraka prodajem u okolnim opštinama za 2.700 do 3.200 dinara, zavisno od udaljenosti kupaca, kojima odlazim na adrese - kaže Danijel Petrović iz Bača.

POSKUPLjENjE

NA stovarištima nemaju objašnjenja za zastoj u isporuci uglja, a kupce hvata jeza od glasine da će sušeni ugalj poskupeti na čak 22.500 dinara. To bi, kažu, moglo da poveća i cenu ogrevnog drveta, jer je nepisano pravilo da tona sušenog uglja košta kao dva kubika tvrdog drveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili