RUGLO NA VAROŠKOM BRDU: Dodatno ruiniran vojni kompleks u Požarevcu, uključujući i imovinu iseljenih tenisera

D. NOVKOVIĆ

25. 01. 2022. u 08:25

POŽAR koji je nedavno izbio u vojnom kompleksu na Varoškom brdu, kod nekadašnjih teniskih terena, ponovo je skrenuo pažnju javnosti na ovaj zapušteni deo grada.

РУГЛО НА ВАРОШКОМ БРДУ: Додатно руиниран војни комплекс у Пожаревцу, укључујући и имовину исељених тенисера

Foto D. Novković

Vatra je, podsetimo, izbila u jednom prizemnom objektu koji je nekad koristio TK "Požarevac", a njeno širenje su sprečili vatrogasci. Uzrok požara još nije poznat, ali se pouzdano zna da nije planulo zbog strujnih kablova, jer je ovde električna energija odavno - isključena. Pretpostavlja se, zato, da su vatru zapalili neki od redovnih "posetilaca", koji dolaze u grupama i ovde se noću "druže" i opijaju...

Inače, kompleks na Varoškom brdu, površine 1,4 hektara, pripada Vojsci Srbije još od 1955. Komanda garnizona je 1984. dala saglasnost da se on ustupi TK "Požarevac" u osnivanju, pa je klub tu napravio teniske terene, te postavio klupe, rasvetu, česmu i mali zabavni park za decu. Međutim, ispostavilo se da se Vojska nije slagala sa odlukom Komande, pa je poveden sudski spor koji je okončan 2018, presudom da teniseri moraju da se isele, jer nije postojao pravni osnov ni da budu useljeni.

Foto D. Novković

U međuvremenu, TK "Požarevac" je u uređenje uložio značajna sredstva, pa se očekivalo da će u pomoć priteći lokalna samouprava, kupovinom ovog kompleksa. Međutim, do toga nije došlo, pa su teniseri svih generacija ostali bez terena.

Od tada, pa do danas, kompleks nezadrživo propada, uključujući i nekoliko okolnih prizemnih objekata. Podaci iz Master plana Ministarstva odbrane pokazuju da su se na vojnom zemljištu na Varoškom brdu nekada nalazili poligon, vežbalište i strelište. Kompleks je u ovom lanu naveden kao "Vinogradska-bazen", jer je nekad imao i kupalište, ali njega odavno više nema.

Foto D. Novković

ŠTETA

OSIM kompleksa na Varoškom brdu, od vojnih nekretnina u Požarevcu propada i zgrada Doma Vojske, od 1.600 kvadrata, te kasarna na Sopotu sa 40 objekata i 12 hektara zemljišta. Ovi objekti se ne prodaju, niti održavaju, pa preti opasnost da za neku godinu budu u potpuno ruiniranom, neupotrebljivom stanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024