VODA JEFTINIJA ZA 10 ODSTO: U Lajkovcu "zakrpili" mrežu, pa posle 11 godina u prilici da snižavaju cenu

B. PUZOVIĆ

17. 01. 2022. u 08:25

CENA vode za piće iz gradske mreže u Lajkovcu, koja je među najskupljima u Srbiji, uskoro bi mogla da pojeftini za 10 odsto jer ovdašnje JKP "Gradska čistoća" potrošačima potrošnju naplaćuje 127,06 dinara po kubiku, što je bezmalo četiri puta više nego u Valjevu, na primer!

ВОДА ЈЕФТИНИЈА ЗА 10 ОДСТО: У Лајковцу закрпили мрежу, па после 11 година у прилици да снижавају цену

Foto B. Puzović

Predsednik Opštine Andrija Živković i direktor pomenutog JKP Bojan Bogdanović najavljuju da postoji realna šansa da - posle 11 godina - cena bude smanjena, podsećajući da se Lajkovac vodom za piće snabdeva iz izvorišta u obližnjoj Nepričavi, kojim gazduje JPKP "Lazarevac". Početkom osme decenije prošlog veka, Lazarevčani su finansirali izgradnju izvorišta, bunara, te magistralne vodovodne mreže kojom se snabdevaju i dve komšijske lokalne samouprave.

- Optimizam temeljimo na podatku da je lane količina fakturisane i kupljene vode bila gotovo ista, jer smo konstantno radili na smanjenju gubitaka u ovdašnjoj mreži - kaže direktor "Gradske čistoće" Bojan Bogdanović, priznajući da Lajkovčani već godinama vodu plaćaju znatno više od komšija Lazarevčana, ali i dvostruko skuplje od Beograđana!

Voda za piće u Lazarevcu košta 96,70 za potrošnju do pet, odnosno 132 dinara za više od pet utrošenih kubika. U Valjevu za kubik vode treba 37,42 dinara, a u Beogradu 59,46.

Pri svemu tome, pomenuto izvorište se nalazi upravo na teritoriji Lajkovca...

SUBVENCIJA

POMENUTO komunalno preduzeće opstaje zahvaljujući subvenciji Opštine od 23,5 miliona dinara, bez čega ne bi bilo ni normalnog vodosnabdevanja.

- Gubici su trenutno maksimalno smanjeni, pa smo u prilici da najavimo nove bunare na izvorištu u Nepričavi, rezervoare vode, te nabavku mini--smećara za uske ulice, mali utovarivač i uređenje kruga preduzeća - kaže Bogdanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MALI VASILIJE UZ POZNATOG ŽONGLERA: U centru Zrenjanina proslavio duplu Zvezdinu krunu