NAPLATA UČVRŠĆUJE PREČISTAČ: Poslovanje postrojenja za preradu otpadnih voda u Vrbasu biće stabilnije u 2022.

Z. RAJIĆ

22. 12. 2021. u 07:26

OD prvog dana naredne godine počeće postavljanje čvršćih temelja za funkcionisanje Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu, napravljenog sa ciljem da u ovoj i susednoj opštini Kula zaštiti od daljeg zagađenja Veliki bački kanal.

НАПЛАТА УЧВРШЋУЈЕ ПРЕЧИСТАЧ: Пословање постројења за прераду отпадних вода у Врбасу биће стабилније у 2022.

Foto M. Đakonov

Posle skoro tri godine od puštanja postrojenja u rad, JP "Prečistač Vrbas - Kula" će 1. januara 2022. uvesti naplatu naknade za prečišćavanje voda, što bi trebalo da doprinese održivom poslovanju ovog objekta, u čiju je izgradnju EU uložila 23 miliona evra. U planu je da se CPPOV osnaži i kadrovski, kako bi se obezbedio njegov rad u tri smene i sprečio zastoj u tretmanu voda, koje na filtere CPPOV stižu iz kanalizacionih mreža u Vrbasu, Kuli i Crvenki.

- Prečišćavanje vode koštaće 20 dinara po kubnom metru, odnosno 22 dinara, računajući PDV. To je promotivna cena, osigurana subvencijama opština Vrbas i Kula i podrškom njihovih javnih komunalnih preduzeća, koja će za nas uslužno obavljati naplatu, kroz povećanje cene za odvođenje otpadnih voda - predočio je direktor JP "Prečistač Vrbas - Kula" Miljko Miljanić.

U individualnim domaćinstvima je prosečan utrošak vode pet, a u stambenim zgradama četiri kubna metra po članu, pa će tako četvoročlna porodica za prečišćavanje otpadnih voda u kućama plaćati mesečno 440 dinara, a u kolektivnom stanovanju 354 dinara.

Preduzeće "Prečistač Vrbas - Kula" je iskazivalo potrebu za 25 radnika, ali je tek ove godine odobreno da primi dva operatera i hemijskog analitičara.

- To je omogućilo da postrojenje radi 12 sati sedam dana u nedelji i bude efikasnije i čistije nego dosad - istakao je Miljanić.

Zapošljavanje novih radnika stabilizovalo bi i proizvodnju biogasa i električne struje iz mulja koji se izdvaja iz otpadnih voda, a to bi uštedelo fiksne troškove CPPOV i time snizilo cenu prečišćavanja. Njen varijabilni deo bio bi umanjan povećanjem broja korisnika. Na CPPOV sada dnevno dolazi od 7.500 do 9.000 kubnih metara otpadnih voda, što je manje od trećine kapaciteta.

PODSTICAJ ZA INDUSTRIJU

PREDSEDNIK Ekološkog poktreta Vrbasa Ratko Đurđevac upozorio je da troškovi rada CPPOV ne bi smeli da se svale na leđa građana. U JP "Prečistač Vrbas - Kula" naglašavaju da je cena takva da bi trebalo da stimuliše i industriju u Vrbasu, Kuli i Crvenki i meštane u vrbaskim selima, gde još nije završena kanalizacija, da usmere svoje otpadne vode na CPPOV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!