VUČEVIĆ: Nagrade i milion i po evra u oblasti kulture za Novi Sad

Tanjug

07. 12. 2021. u 09:22

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević izrazio je danas zadovoljstvo što je Novi Sad dobitnik dve prestižne evropske nagrade kulture, dodajući da nagrada ima i novčani fond od milion i po evra i da će biti više sredstava za kulturu.

ВУЧЕВИЋ: Награде и милион и по евра у области културе за Нови Сад

Foto: instagram / Miloš Vučević

Novi Sad dobio je nagradu za najuspešniju evropsku prestonicu kulture "Melina Merkuri", kao i nagradu za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, a Novi Sad odabran je i za Evropsku prestonicu kulture 2022. godine.

Time je taj srpski grad postao jedina Evropska prestonica kulture do sada sa dve prestižne evropske nagrade i pre titularne godine.

Vučević je u gostovanju za TV Pink kazao da nije samo festival "Exit" doprineo tim nagradama, već svi kulturni događaji zajedno, dodajući da su te nagrade "dobar uvod" u sledeću godinu, kada će Novi Sad biti zvanična Evropska prestonica kulture.

- Nagrada nosi i novčani fond od oko milion i po evra, to znači da je to više novca za našu kulturu i kulturne radnike - rekao je Vučević.

Izrazio je zadovoljstvo što su ruski kosmonauti Anton Škaplerov i Pjotr Dobrov čestitali na izboru Novog Sada za prestonicu Evropske kulture uživo iz svemira.

Vučević je kazao da će se Novi Sad potruditi da ih uključi u zvanično otvaranje Evropske prestonice kulture koja je planirana za Srpsku novu godinu.

Istakao je da su uslovi za dobijanje evropskih nagrada strogi i da ih kontroliše Evropska komisija, dodajući da nagrade predstavljaju prekretnicu u kulturi za taj grad.

Naime, nagrada "Melina Merkuri" ime je dobila po bivšoj grčkoj ministarki kulture i čuvenoj glumici, koja se smatra i najzaslužnijom za pokretanje projekta Evropska prestonica kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)