POVOLJNIJE NA KREDIT NEGO IZ BUDŽETA: Zaduživanje Novog Sada radi izgradnje sportskog kompleksa u Futogu

Z. GRUMIĆ

07. 12. 2021. u 05:55

IZGRADNjA sportskog kompleksa u Futogu koji će uz ranije izgrađenu sportsku halu imati zatvoreni olimpijski i još jedan manji bazen kao i niz terena na otvorenom za nekoliko sportova, biće finansirana iz dugoročnog kredita koji će Grad Novi Sad uzeti kod poslovnih banaka u iznosu od oko 1,6 milijardi dinara.

ПОВОЉНИЈЕ НА КРЕДИТ НЕГО ИЗ БУЏЕТА: Задуживање Новог Сада ради изградње спортског комплекса у Футогу

Foto: Vikipedija

Prema proceni gradske vlasti, takav zajam je povoljniji nego kad bi projekat bio realizovan direktnim finansiranjem iz budžeta ili putem kapitalnih transfera, subvencija ili dotacija.

- Ovaj projekat, čija je ukupna vrednost procenjena na 1,8 milijardi dinara, najvećim delom biće realizovan bankarskim kreditom uz kamatnu stopu do jedan odsto - istakla je Adrijana Mesarović, član Gradskog veća za budžet, finansije i investicije.

Ona je objasnila da će kreditna sredstva, u ukupnom iznosu od 1,65 milijardi dinara, biti povlačena sukcesivno, kako se koji deo posla bude odvijao, tokom dvogodišnje izgradnje. Dodala je da će grejs-period biti na dve godine, kao i da će kamata na to kreditno zaduženje takođe biti plaćana sukcesivno.

Andrijana Mesarović, Foto: Grad Novi Sad

Odgovarajući na tvrdnju šefa odborničke grupe radikala Đurađa Jakšića, koji smatra da je neopravdano uzimati tako visok iznos kredita u situaciji kada Grad konstantno ima budžetski suficit, rekordan iznos u svojoj kasi od čak 33,5 milijardi dinara i "prekonoćno" oročava u banci više od sedam milijardi dinara, Mesarovićeva je objasnila da kretanja na tržištu novca ipak daju prednost izabranoj soluciji.

- Povoljnost je pre svega u tome što Grad na svoja oročena sredstva, po stopi od 1,6 odsto, ostvari prihod od oko 68 miliona dinara, odnosno oko 500.000 evra a procena je da nas ovaj kredit neće koštati više od 300.000 evra. Tu je ta pozitivna razlika u kamatama - precizirala je ona i dodala da će Grad zahtevati da kredit bude čisto dinarski.

SAGLASNOST

PRE usvajanja odluke o zaduživanju Grad je prethodno, u skladu sa zakonskim propisima, za taj postupak dobio saglasnost od Ministarstva finansija Republike Srbije 26. novembra ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!