STARA ŠKOLA ZA NOVA ZNANJA: Počela obnova OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod" u Zasavici iz 1919. godine

S. Kostić

23. 11. 2021. u 07:26

STARA zgrada Osnovne škole "Dobrosav Radosavljević Narod" u Zasavici 1, u Sremskoj Mitrovici, biće kompletno rekonstruisana i to zahvaljujući sredstvima Ministarstva pravde u vrednosti od devet miliona dinara.

СТАРА ШКОЛА ЗА НОВА ЗНАЊА: Почела обнова ОШ Добросав Радосављевић Народ у Засавици из 1919. године

Sadašnja učionica, Foto S. K.

U to zdanje iz 1919. godine nakon obnove vratiće se đaci, a objekat u kojem se sada odvija nastava, koji je izgrađen od azbestnih ploča biće srušen.

U objektu područnog odeljenja najpre je bila osmogodišnja škola, da bi se danas nastava odvijala za učenike od prvog do četvrtog razreda.

- Zgrada ima više od sto godina, ali je u dobrom stanju jer je izgrađena od kvalitetne građe, bolja je uslovno rečeno od novog obejekta škole u kom se trenutno odvija nastava, koji je izgrađen nekoliko decenija kasnije. Ulaganje u bolje i kvalitetnije uslove za obrazovanje dece jedan je od naših prioriteta, a ulaganja su ravnomerno raspoređena u selima i gradu, što se i vidi - kaže Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

Zdanje iz 1919., Foto S. K.

Završetak radova na školi očekuje se krajem januara, a radovi do sada teku planiranom dinamikom.

- Ovo je nastavak radova na obnovi od pre tri godine, kada je rađena rekonstrukcija krova.

Ovim poslovima biće obuhvaćena zamena stolarije, izolacije i kompletnih unutrašnjih instalacija struje, vode, grejanja, zatim radovima na podovima, toaletima, zbornici i učionicama - objašnjava Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu.

Petar Samardžić, Foto S. K.

Kako kaže Slađan Papić, direktor škole, nastavu u Zasavici pohađa oko 30 učenika u dva kombinovana odeljenja, kao i nekoliko predškolaca.

- Krov i plafoni su u vrlo lošem stanju, tako da je jedino rešenje kako bi ova deca imala prave uslove, jeste da se obnovi stara zgrada koja je građena od čvrstog materijala - kaže Papić, dodajući da će u staroj zgradi biti prostorija za predškolsko vaspitanje, zbornica, učionice po 50 kvadrata, sanitarni čvor, što sasvim dovoljno ispunjava uslove za broj učenika koji je pohađa.

POSLEDNjI U MAČVI

JOŠ jedna azbestna zgrada koja je u bila u sklopu OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod" biće srušena, što će ujedno biti i poslednji objekat na području Mačve, koji je bio u funkciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede