IGRALIŠTE I EKO PARK UMESTO SMETLIŠTA: Zahvaljujući opštini Kladovo nestala je jedna divlja deponija

S. M. J.

21. 11. 2021. u 21:34

SELO Rtkovo dobilo je eko park i dečje igralište sa mobilijarom vredno pet miliona dinara postavljeno na rekultivisanoj divljoj deponiji.

ИГРАЛИШТЕ И ЕКО ПАРК УМЕСТО СМЕТЛИШТА: Захваљујући општини Кладово нестала је једна дивља депонија

Foto: Opština Kladovo

Zahvaljujući projektu rekultivacije zemljišta koji su realizovali opština Kladovo i Ministarstvo za zaštitu životne sredine u selu Rtkovo je umesto divlje deponije sagrađen eko park i dečije igralište. 

Sa nekadašnje divlje deponije u ovom selu uklonjeno je čak 300 kubika raznog otpada. Sada je to mesto za odmor starijih i igru mladih na površini od 2.450 metara kvadratnih.

-Opština Kladovo je uspešno realizovala eko projekat, kojim je eliminisano nekotrolisano odlaganje otpada pa je višegodišnji problem trajno rešen. Jako je važna dobra saradnja sa jedinicama lokalne samouprave jer smo zajedno sa građanima partneri kada je reč o očuvanju životne sredine – rekao je Aleksandar Dujanović, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine.

Foto: Opština Kladovo

Aleksandar Dujanović, državni sekretar i Saša Nikolić, pred. opštine Kladovo sa saradnicima

Osim što je na devastiranom zemljištu trajno trajno uklonjen ovaj značajan izvor zagađenja novim eko parkom i igralištem lokalna samouprava nastoji i da promeni navike meštana, ali i da im omogući kvalitetniji život. Projekat, vredan pet miliona dinara, od kojih ministarstvo sufinansira sa četiri, a lokalna samouprava sa milion dinara, podrazumeva i asfaltiranje saobraćajnica do eko parka.

-Osim što je ulepšan životni prostor, projekat će unaprediti i turističke potencijale tog dunavskog naselja. U protekla dva meseca u opštini Kladovo u 23 naselja, završeno je čišćenje 26 deponija sa kojih je uklonjeno blizu 24.000 kubika komunalnog otpada. Naša su očekivanja da će to doprineti da se stanovništvo odgovornije ponaša i smeće odlaže na mesta koja su predviđena za te namene. Opština Kladovo kandidovale je one deponije koje su bile najvidljivije i koje su najviše smetale građanima – kaže  Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)