"KUVARICE" SPREMNE ZA MUZEJ: Udruženje žena pripremilo stalnu postavku o istoriji svakodnevnog života u Srbobranu

Z. Rajić

18. 11. 2021. u 15:50

U SRBOBRANU deluje udruženje žena koje je spas za mnoge ugrožene ljude, ali i za kulturno nasleđe ove bačke opštine.

КУВАРИЦЕ СПРЕМНЕ ЗА МУЗЕЈ: Удружење жена припремило сталну поставку о историји свакодневног живота у Србобрану

Dah prohujalog vremena, Foto G. D.

Redovna godišnja izložba ručnih radova udruženja "Ruka spasa" pretvorila se ove jeseni u stalnu postavku stvari koje čuvaju tradiciju, sa ambicijom da budu zametak budućeg srbobranskog muzeja.

- Nas 25 okupljenih u udruženju, prikupile smo veću količinu starih i zaboravljenih predmeta, koje smo donele uglavnom od svojih kuća, sa željom da pokažemo kako se nekad živelo u Srbobranu, Turiji i Nadalju - napominje predsednica UŽ "Ruka spasa" Savka Lazić.

U podrumu Doma kulture, u prostoru koji je udruženju dodelila i opremila Opština, među eksponatima su preslica i motalica za vunu, razboj za tkanje, stari gramofon, radio i televizor, mašina za pečenje bakinog kolača, posuda koja je nekad, dok kafa nije "ušla u modu", služila isključivo za kuvanje čaja, kompletna bačka nošnja...

Nošnja, razboj, motalica, Foto G. D.

Tu su i neizostavne "kuvarice", koje su nekad stajale iznad šporeta i štitile zid od prskanja jela. Na tim belim platnima su izvezeni motivi iz kuhinje - obično domaćica za šporetom, a tu negde i momak ili muž - sa obaveznim šaljivim stihom, od kojih je najpoznatiji: "Kuvarice, manje zbori, da ti ručak ne zagori".

- Nema kuće koja nije imala "kuvaricu", a one su danas uspomena od koje neće svako da se odvoji. Svi, međutim, daju da pogledamo te stare vezove, koje "preslikavamo" na nove "kuvarice" - navodi Lazićeva.

Savka Lazić, Foto G. D.

Ona je pozvala građane da "svedočanstva" prošlosti, koja poseduju, ustupe ili makar daju na čuvanje udruženju kako bi bila deo stalne postavke o istoriji svakodnevnog života u Srbobranu.

- Jedna porodica želi da nam pokloni kompletan starinski nameštaj za sobu, odlično očuvan. Nažalost, u suterenu Doma kulture za to nema dovoljno prostora. Dom namerava da uredi "Lenkinu sobu" u spomen na ćerku srbobranskog veleposednika Dunđerskog i ljubav pesnika Laze Kostića. Taj nameštaj bi mogao da bude u toj sobi - kaže Lazićeva.

Foto G. D.

STALNO U AKCIJI

ŽENE u udruženju "Ruka spasa" stalno su u akcijama, pretežno humanitarnim. One poklanjaju ručno pletene kape, rukavice, čarape i šalove za sve novorođene bebe u opštini Srbobran. Prodajom rukotvorina obezbeđuju pomoć za bolesnu decu, a ruku spasa pružaju i izbegličkim i drugim ugroženim porodicama, kao i domaćinstvima i manastirima na Kosmetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!