UGALJ I DIZEL GUŠE SUBOTICU: Udruženje građana "Solidarnost" realizuje ambiciozni projekat "Monitoring zagađenosti vazduha"

J. LEMAJIĆ

13. 11. 2021. u 07:26

UREĐAJI za merenje kvaliteta vazduha u Subotici često pokazuju parametre koji su znatno viši od graničnih vrednosti.

УГАЉ И ДИЗЕЛ ГУШЕ СУБОТИЦУ: Удружење грађана Солидарност реализује амбициозни пројекат Мониторинг загађености ваздуха

Foto J. L.

Za to su u najvećoj meri kriva individualna ložišta, koja čine čak 57 odsto indikovanih zagađivača, a tu su i motori sa unutrašnjim sagorevanjem - naročito "dizelaši" i industrijska postrojenja.

Svesni da se to ne može tako lako sprečiti, članovi udruženja građana "Solidarnost" traže da se u gradu instaliraju merni uređaji, pa da Subotičani blagovremeno budu obaveštavani o periodu najvećeg zagađenja.

- Postavili smo još četiri instrumenta koji ukazuju da je u oktobru vazduh čak 11 dana bio u kategoriji "jako zagađen". Ako je standard 25, a zagađenje više od 600, onda možemo da zamislimo šta smo sve usdisali... Stručnjaci bi trebalo da utvrde koliko još mernih instrumenata treba da se postavi - ističe Mikloš Olajoš Nađ ispred UG "Solidarnost" koje realizuje projekat "Monitoring zagađenosti vazduha".

Svesni da sami malo toga mogu da učine, jer je ugalj i dalje osnovni energent u mnogim domaćinstvima, ovdašnji ekološki aktivisti apeluju na povećanje zelenih površina, promovišu bicilizam i predlažu da se više koristi obilaznica, kako bi se saobraćaj teških vozila izmestio iz centra grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!