JASENOVAC, LOGOR SMRTI, ZEMLJA ŽIVIH: U Paraćinu večeras otvaranje izložbe

Z.R.

09. 11. 2021. u 16:02

POŠTOVAOCI istorije imaće u sredu uveče od 20 sati jedinstvenu priliku da u paraćinskom Zavičajnom muzeju pogledaju i odslušaju audio-izložbu Jasenovac.

ЈАСЕНОВАЦ, ЛОГОР СМРТИ, ЗЕМЉА ЖИВИХ: У Параћину вечерас отварање изложбе

Foto: Z. R.

Logor smrti, zemlja živih, koja donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. U pitanju je projekat Virtuelni muzej Jasenovca čiji je nosilac NextGame Digital, partner Muzej žrtava genocida, finansijer Ministarstvo informisanja i Vlade Republike Srbije, a organizator izložbe u Paraćinu tamošnji Zavičajni muzej.

Izložba je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča. ako se navodi u najavi ovog događaja, izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem veb aplikacije, kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan događaj.

Iako inspirisana istorijskim događajima, organizatori napominju da izložba nije istorijska po karakteru već da koristi jedinstven pristup temi logora Jasenovac.

- Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju u audio-formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom, stvore slike i na taj način vide Jasenovac.

U ulogama naratora, koji su snimili priče i vode kroz izložbu - čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, nalaze se glumci Radivoje Raša Bukvić i Bojana Kovačević Gajin. Biće izložena i interaktivna instalacija Gvozdena knjiga Viktora Kiša.

U paraćinskom muzeju napominju da će posetiocima mobilni telefon i slušalice biti neophodni tokom izložbe, te je potrebno da, ukoliko je moguće, ponesu svoje slušalice kako bi slušali priče. Organizatori su obezbedili ograničen broj slušalica koje će biti dezinfikovane i bezbedne za upotrebu - u skladu sa epidemiološkim merama.

TRIBINA MUZEJA ŽRTAVA GENOCIDA

Sat pre početka audio-izložbe u sredu, 10. novembra u 19 sati u podrumskim prostorijama Zavičajnog muzeja biće održana tribina pod nazivom "Jasenovac - istorija sećanja". Na tribini će govoriti v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, kustos tog Muzeja Bojan Arbutina i istoričar Zavičajnog muzeja Paraćin Marko Pekić.

BONUS VIDEO:

ROĐENA KAO PRINCEZA, UMRLA KAO SKROMNA ŽENA: Srpska kraljica Marija je nekada bila uzor narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)