MEĐUNARODNI DAN CRNOG MORA: Ekolozi i osnovci čistili obalu Dunava u Prahovu

S. M. JOVANOVIĆ

29. 10. 2021. u 22:55

POVODOM 31. oktobra Međunarodnog dana Crnog mora, Ekološko udruženje „Badem“ iz Negotina u saradnji sa učenicima i prosvetnim radnicima Osnovne škole „Pavle Ilić Veljko“ u Prahovu organizovalo je akciju čišćenja obale Dunava.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦРНОГ МОРА: Еколози и основци чистили обалу Дунава у Прахову

foto SMJovanovic.jpg

Prahovski đaci, zajedno sa svojim nastavnicima i članovima „Badema“ očistili su obalu u neposrednoj blizini svoje škole, ali i prilazni put priobalju i okolinu, ali i sortirali otpad, a nadležni iz Mesne zajednice organizovala su prevoz sakupljenog smeća do glavne deponije.

-Cilj ove akcije bio je da ukaže na značaj koju životna okolina, ali i sama reka ima na stanovnike jednog naselja, ali i da upozori meštane i sve one koji dolaze na obale Dunava da ne zagađuju ni reku, ni prirodu.Nastojimo da terenskim radom, ovakvim akcijama, ali i radionicama, organizovanjem izleta podignemo ekološku svest prvo kod najmlađih, a zatim i kod ostalih meštana i građana i na taj način razvijemo ljubav prema prirodi -  kaže mr Danilo Petrović, predsednik Ekološkog udruženja „Badem“.

foto SMJovanovic.jpg

Učenici prahovske OŠ "Pavle Ilić Veljko" čiste obalu Dunava

Akcija je organizovana u okviru realizacije projekta „Tunelska pećina Zamna“, čiji je cilj da širu i stručnu javnost upozna sa ovim jedinstvenim spomenikom prirode, a mladima da priliku da upoznaju okolinu i nauče da se ponašaju u zaštićenom prirodnom dobru.

Projekat, koji je sa 448.450 dinara podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine obuhvata i biodiverzitet Dunava, ali i ugrožene jesetarske vrste u prahovskom i radujevačkom sektoru Dunava, ali i edukacija mladih. U projektu  pored đaka prahovske osnovne škole učestvuju i korisnici usluga negotinskog Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili