SELE FARMU JEDINO U OBEĆANJIMA: Aktivisti "Ekološke inicijative Temerin" uputili otvoreno pismo predsedniku opštine

Z. Rajić

25. 10. 2021. u 07:26

GRAĐANI okupljeni oko "Ekološke inicijative Temerin" uputili su otvoreno pismo predsedniku opštine Mladenu Zecu, izražavajući rezervu u vezi sa postizanjem sporazuma o iseljenju farme svinja, čije zatvaranje traže od 2014. godine, a naročito intenzivno od 2018, kad je s proširenim kapacitetom i povećanim zagađenjem počela da posluje u okviru austrijskog holdinga "Gerlinger".

СЕЛЕ ФАРМУ ЈЕДИНО У ОБЕЋАЊИМА: Активисти Еколошке иницијативе Темерин упутили отворено писмо председнику општине

Ogromne količine izlivnog stajnjaka / Foto Zelena patrola

Na zvaničnoj fejsbuk-stranici opštine 14. oktobra je objavljena informacija da je na sastanku predsednika opštine s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i predstavnicima farme "Temerin agrar" dogovoreno da će se obori iseliti najkasnije do 20. decembra ove godine.

- Naša grupa građana je u vezi s ovim slučajem dosad poslala ogroman broj dopisa opštinskim službama i vama lično, pa nas čudi da o navodnom sporazumu, kao veoma zainteresovana strana, nismo zvanično obavešteni. Opštinsko rukovodstvo je prošle godine gromoglasno najavilo izmeštanja farme u roku od šest meseci, od čega na kraju nije bilo ništa. To nas navodi na pomisao da se ponovo pravi račun bez krčmara i svesno zamazuju oči - poručili su aktivisti "Ekološke inicijative".

Oni su podsetili predsednika opštine da je za rešavanje problema sa farmom svinja još na snazi odluka SO o formiranju radne grupe, u kojoj je predviđeno da budu zastupljeni i građani. Od prošlog meseca oni protestuju i na ulici tražeći da se "Temerin agrar" stavi pod ključ zbog nesnosnog smrada iz obora i svakodnevnog izlivanja ogromnih količina tečnog stajnjaka nadomak reke i parka prirode Jegrička.

Komentarišući reakcije građana, Zec je za portal "Temerin info" rekao da je opština godinama pokušavala da iseli farmu, ali da to nije lak posao.

Farma svinja nadomak naselja / Foto Zelena patrola

- Uvek sam govorio da farma smrdi, ali ne mogu da garantujem da nas to zdravstveno ugrožava i da zbog nje, kako neki sugrađani pokušavaju da predstave, obolevamo od raka - kazao je predsednik opštine.

NADOKNADA

NEMANjA Obradović iz "Ekološke inicijative Temerin" naglasio je da nije dovoljno da se farma samo zatvori, "jer se time neće, kao čarobnim štapićem, eliminisati brojne negativne posledice nastale dugotrajnim zagađivanjem i trovanjem".

- Učinjena je ogromna šteta, uključujući i materijalnu, koja će građanima morati da se nadoknadi, i to u stoprocentnom iznosu - ukazao je Obradović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UŽIČKI GIMNAZIJALCI REĐAJU USPEHE: Zaljubljeni u nauku