TEMERINCI SUMNJAJU U ZATVARANJE OBORA: Opština objavila da će do kraja godine biti iseljena farma svinja, građani ne veruju

Z. Rajić

18. 10. 2021. u 06:33

OPŠTINA Temerin je iznenada objavila da je rešen problem s farmom svinja u vlasništvu austrijskog holdinga "Gerlinger", protiv koje građani protestuju od 2018. godine zbog nepodnošljivog smrada i otpada iz njenih obora.

ТЕМЕРИНЦИ СУМЊАЈУ У ЗАТВАРАЊЕ ОБОРА: Општина објавила да ће до краја године бити исељена фарма свиња, грађани не верују

Na ulici do ispunjenja zahteva, Foto Z. R.

Najavljeno je da će farma, koja je smeštena na 50 metara od kuća u MZ Staro Đurđevo, biti iseljena do kraja godine. Međutim, ljudi okupljeni oko "Ekološke inicijative Temerin", koji od 18. septembra svake subote iskazuju bunt uličnom šetnjom od ruba naselja blizu farme do platoa ispred zgrade MZ Staro Đurđevo, izrazili su sumnju u ovo obećanje, zahtevajući da ono bude potkrepljeno konkretnim koracima.

- U četvrtak, 14. oktobra, bio je radni sastanak s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, kojem su prisustvovali predsednik opštine Temerin Mladen Zec, kao i zakupac i vlasnik farme "Temerin agrar". Obećano je i dogovoreno da će se farma iseliti najkasnije do 21. decembra 2021. godine. Uskoro ćemo to dobiti i napismeno od predstavnika firme "Temerin agrar" - navedeno je u saopštenju Opštinske uprave.

Milenko Karlica, iz "Ekološke inicijative Temerin", začuđen je kako je predsednik opštine odjednom priznao da je farma problem, iako je, kako kaže, pre samo dvadesetak dana to negirao.

Foto Z. R.

- Razlog za naše nepoverenje je objava od 12. juna prošle godine, kad je rukovodstvo Opštine, posle sastanka s predstavnicima "Temerin agrara" saopštilo da se radi na tome da farma bude izmeštena u roku od šest meseci. To se nije dogodilo, i zato ćemo smatrati da je to ponovo jedna velika "igra", dok ne dobijemo čvrste garancije da farma odlazi - rekao je Karlica.

Do tada će, kazao je Nemanja Obradović iz "Ekološke inicijative", građani ostati na ulici sa zahtevima da se farma hitno zatvori i da bude sanirano zagađenje u rejonu Ilandža, gde je od izlivanja tečnog svinjskog stajnjaka napravljeno "jezero fekalija" na državnom zemljištu.

Pet razloga za katanac

- FARMA nadomak naselje gaji 12.000 svinja u jednom turnusu ili 36.000 godišnje. Dnevno izlije 62.000 litara otpadnih voda. Njena laguna (taložno polje) je pretvorena u deponiju.

Zasićenost vazduha amonijakom u MZ Staro Đurđevo je za 39 odsto veća od dozvoljene. Za izgradnju, upotrebu i rad objekata, farma ne poseduje nijednu dozvolu, odobrenje ili rešenje - nabrojao je Obradović pet razloga za zatvaranje "Temerin agrara".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024