PREDAH IZ „CRVENE ZONE“: U organizaciji Skupštine grada Jagodina u Hurgadu putuje 125 zdravstvenih radnika

Z. Gligorijević

20. 10. 2021. u 12:23

DELEGACIJA od 144 člana, među kojima je 125 zdravstvenih radnika iz 18 kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja iz Srbije, od 23. do 30. oktobra boraviće u Hurgadi u Egiptu, u organizaciji Skupštine grada Jagodine, a o trošku donatora, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj tim povodom.

ПРЕДАХ ИЗ „ЦРВЕНЕ ЗОНЕ“: У организацији Скупштине града Јагодина у Хургаду путује 125 здравствених радника

Foto Z. Gligorijević

Prema rečima Dragana Markovića, predsedika Skupštine grada Jagodine, od 2004. godine samo 5 odsto zaposlenih u Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Jagodini nije negde putovalo u organizaciji Skupštine grada, a takav primer ne postoji nigde na svetu. U ovom gradu se štedi, znamo šta su nam prioriteti.

- U maju je u Hurgadi boravilo 130 lekara iz 17 bolnica i domova zdravlja, a krajem avgusta putovalo je 600 lekara iz 34 grada, među kojima su najbrojniji bili medicinski radnici iz Jagodine. Ove godine smo lekarima dali prednost, jer su zbog kovida izloženi mnogo većem riziku, da su pružili maksimum u pružanju zdravstvene pomoći, na čemu sam im veoma zahvalan – rekao je još Marković i dodao da je od 2004. godine 70.000 Jagodinaca negde putovalo besplatno.

Darko Miletić, direktor Doma zdravlja u Jagodini, rekao je da će se lekari truditi, da će raditi još bolje, jer su u infrastrukturu uložena značajna sredstva, da se država potrudila da obezbedi sve što je neophodno za lečenje. Zahvaljujući ovakvim putovanjima zdravstveni radnici su bili u mogućnosti da vide brojne bolnice po Evropi.

Foto Z. Gligorijević

- Prošlo je 18 meseci od kada je počela borba protiv pošasti 21. veka, korona virusa. Očekuju nas zimski meseci, koje ćemo verovatno da provedemo u skafanderima. Na ovom putovanju „napunićemo baterije“, a kad se vratimo, borićemo se s ovom bolešću. U Opštoj bolnici imamo kovid i nekovid pacijente, što je veoma teško – ocenio je dr Vladimir Trajković, specijalista pulmologije Opšte bolnice u Jagodini.

Medicinska sestra Marijana Đurđević, koja radi u Službi hitne pomoći, zahvalila se Skupštini grada što ih se setila u ovo teško vreme, jer su mnogi od njih već dve godine u „crvenoj zoni“, pa će im predah uz sunce i more veoma značiti.

Medicinska sestra Marina Milosavljević, koja prvi put putuje u drugu državu, zahvalila se na ukazanom poverenju i na podršci koja im je pružena u njihovom poslu, jer je borba sa kovidom teška i dugotrajna.

- Drago mi je da nam se lokalna samouprava odužuje na ovaj način, ali više se radujem mogućnosti da se upoznam sa kolegama koje rade u zdravstvenim ustanovama u drugim gradovima, a nadam se i da će nam epidemiološka situacija dozvoliti da vidimo kako rade lekari u Hurgadi – izjavila je dr Ivana Miletić, doktorka opšte medicine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!