POVELJA POČASNOG GRAĐANINA FIŠERU: Jagodina dobija još jednu nemačku fabriku

Novosti onlajn

18. 10. 2021. u 15:04

U SKUPŠTINI grada Jagodine danas je održana svečanost na kojoj je vlasniku nemačke kompanije „Fišer“ Klausu Fišeru predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma uručio najviše priznanje grada Jagodine - Povelju počasnog građanina.

ПОВЕЉА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ФИШЕРУ: Јагодина добија још једну немачку фабрику

Foto Grad Jagodina

- Iako je juče bila svečana sednica Skupštine grada Jagodine, na kojoj su dodeljena Oktobarska priznanja, svaki vaš dolazak u Jagodinu za nas je svečani trenutak - rekao je Dragan Marković Palma, obraćajući se Klausu Fišeru.

- Država Srbija i grada Jagodina su Vam zahvalni što ste otvorili fabriku u Jagodini, imajući u vidu veliki ugled koji Vaša kompanija uživa u celom svetu. Posebno sam Vam zahvalan na platama koje imaju naši radnici u Vašoj fabrici, a koje su više nego u mnogim drugim stranim fabrikama. Želim da Vam prenesem i pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je juče na svečanoj sednici primio Povelju počasnog građanina grada Jagodine i koji je rekao da ono što je obećano Vašoj kompaniji biće 100 posto realizovano. U Srbiji se poštuje svaki investitor, a posebno oni iz najmoćnije ekonomske države Nemačke - rekao je Marković.

Vlasnik kompanije „Fišer“ Klaus Fišer rekao je da ni u jednoj državi u Evropi nisu naišli na izvanredne uslove kao što je to slučaj u Srbiji i Jagodini.

- Dve godine smo po Evropi tražili lokaciju za našu fabriku, ali nigde nismo pronašli tako savršeno okruženje za našu fabriku kao ovde u Jagodini. Investiciona klima u Srbiji je više nego konkurentna, zatim odlično obučeni ljudi, neznatne jezičke barijere, dobar pristup internetu i pristojan nivo mobilne mreže, kao i izvrsno znanje vaših radnika. Nikada u 70–godišnjoj istoriji kompanije „Fišer“ nismo uspeli da tako dobro i brzo izgradimo pogon kao u Jagodini. Vi ste, gospodine Palma, značajno tome doprineli. Da je Angela Merkel kada je bila u Srbiji imala vremena da poseti Jagodinu siguran sam da bi se još više zalagala da Srbija uđe u Evropsku uniju, mada nisam siguran da bi pristup vaše zemlje Evropskoj uniji za vas predstavljao prednost. Svi ti zakoni, propisi i odluke kojima su preduzeća u Evropskoj uniji izložena više koče razvoj i put u uspešniju budućnost. Toga ste zasada pošteđeni. Naša sadašnja fabrika u Jagodini je na 8500 kvadrata i zaposliće ukupno 450 radnika i tu proizvodimo ventilacione mlaznice za Mercedes, Folksavgen i BMV. Mi kada smo videli koliko zavisimo od dobavljača sa Dalekog istoka, odlučili smo da našu novu fabriku za proizvodnju tiplova izgradimo u Jagodini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom otvaranja našeg sadašnjeg pogona u Jagodini 10. juna rekao da će Srbija dati za 10 posto bolje uslove od bilo koje druge ponude iz regiona. Mi prihvatamo vašu ponudu, iako nismo do sada ni u jednoj drugoj balkanskoj državi tražili alternativnu ponudu. Prevagnulo je uverenje da smo ovde u Jagodini već pronašli najpogodniju lokaciju i već smo u fazi izrade projekta - rekao je Klaus Fišer.

Dragan Marković Palma je rekao da je predsednik Vučić prilikom razgovora u Jagodini potvrdio da će sve što je obećano biti realizovano sa 100 posto.

- Za vas velike industrijalce najvažnija je sigurnost kapitala, da kurs evra miruje, da se poreske stope ne menjaju i da postoji međunarodna popularnost kakvu nema nijedna druga država na ovim prostorima osim Srbije. Aleksandar Vučić i Angela Merkel su razgovarali 16 puta i dali su zeleno svetlo nemačkim privednicima da investiraju u Srbiji - kazao je Marković.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)