PROMOCIJA KNJIGE I PREDAVANJE: U zrenjaninskom Muzeju predavanje i promocija istorijske knjige

B. G.

20. 10. 2021. u 13:20

ZRENjANINSKI Muzej u ponedeljak, 25. oktobra, od 19 časova biće poprište istorije, uz predavanje „Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe“ i promociju knjige „Put dokumenta“ u izdanju Arhiva Vojvodine, koju su priredili Zoran Stevanović i Vesna Bašić, a predavanje o Srbima na teritoriji Vojvodine pre Velike seobe 1690. godine održaće Boris Stojkovski, vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ПРЕДАВАЊЕ: У зрењанинском Музеју предавање и промоција историјске књиге

Foto: Muzej Zrenjanin

Knjiga „Put dokumenta“ svojevrstan je arhivski priručnik u kome se, pored ostalog, govori i o najstarijim dokumentima koje čuva Arhiv Vojvodine, dok predavanje, na osnovu primarnih istorijskih izvora, dokumenata, rekonstruiše podatke o srpskom narodu u Južnoj Ugarskoj, koja je mahom teritorija današnje Vojvodine, pre Velike seobe 1690. godine.

Posebna pažnja posvećena je najuglednijim srpskim velikašima, kao najistaknutijim predstavnicima Srba u Ugarskoj u poznom srednjem veku, kao i srpskoj kulturi i duhovnosti na prostoru juga Ugarske.

Prof. dr Boris Stojkovski, vanredni profesor istorije srednjeg veka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, bavi se istorijom današnje Vojvodine u srednjem veku, ugarsko-vizantijskim odnosima, istorijom crkve, islamskim svetom i njegovim vezama sa srednjovekovnom jugoistočnom Evropom, a član je spoljnog tela Mađarske akademije nauka za istraživače van Mađarske i još niza stručnih udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)