ZAŠTO SE RASPALA SFRJ: U leskovačkom muzeju naučni skup o posledicama sloma Jugoslavije

I. MITIĆ

08. 10. 2021. u 22:48

„RAZLOZI, iskustva i posledice sloma Jugoslavije 1941. i 1991. godine“ tema je dvodnevnog naučnog simpozijuma koji su organizovali leskovački Narodni muzej, Institut za savremenu istoriju iz Beograda i Centar za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu.

ЗАШТО СЕ РАСПАЛА СФРЈ: У лесковачком музеју научни скуп о последицама слома Југославије

Foto: GU Leskovac

U sali za naučne radove Narodnog muzeja u Leskovcu se ovom prilikom čulo da je Leskovac domaćin naučnog simpozijuma koji ima ne samo lokalnu, već nacionalnu dimenziju.

- Leskovac je u ovom momentu prestonica istorijske nauke iako projekat muzeja ove godine nije dobio podršku nadležnog ministarstva za realizaciju skupa. Neizvesnost da li će ovog okupljanja uopšte biti prekinula je lokalna samouprava koja je iz svojih sredstava pomogla ne samo održavanje simpozijuma već i pripremu i štampanje novog broja „Leskovačkog zbornika“, štampu i distribuciju – kazao je doc. Dr Dejan Antić.

On je ocenio da je Leskovac, zahvaljjući razumevanju gradonačelnika Gorana Cvetanovića, tako pokazao da je svestan značaja nauke o prošlosti i da mu je stalo do istorijske istine i očuvanja nacionalnog identiteta srpskog naroda na jugu Srbije.

Skupu su prisustvovale ugledne zvanice, dok je gradonačelnik Cvetanović, otvarajući simpozijum, naglasio da je Leskovac mesto koje se danas razvija na svim poljima, ali i mesto koje ne zaboravlja svoje pretke i herojsku prošlost srpskog naroda.

On je istakao da je ponosan na sve što su do sada uradile gradske ustanove kulture, a da je ovdašnji muzej pokazao da i u domenu organizacije naučnih skupova i izdavanja časopisa, iz oblasti istorije, arheologije, etnologije i istorije umetnosti, nema premca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda