SADNICE SUVE ZBOG KOŠENJA! Ekolozi otkrili mogući uzrok propadanja mladih stabala u Odžacima i Karavukovu

Z. Rajić

09. 10. 2021. u 07:26

POSLE dva i po meseca nagovešteno je šta bi mogao biti uzrok sušenja mladih stabala posađenih pretprošle i prošle godine u Odžacima i selu Karavukovo.

САДНИЦЕ СУВЕ ЗБОГ КОШЕЊА! Еколози открили могући узрок пропадања младих стабала у Оџацима и Каравукову

TRIMER Oprezno sa mašinama za košenje, Foto Z. R.

Uzrok je najverovatnije nepravilna upotreba - trimera.

U JKP "Usluga" su ostali gluvi na prozivke da su bili dužni da posađena stabla održavaju, pa ekolozima nije preostalo ništa drugo nego da se sami dosete. Radoslav Medić, novinar i ekolog iz Odžaka, zapitao se da li su osušena stabla posledica lošeg izbora sadnog materijala, neadekvatno obavljene sadnje ili nezalivanja sadnica.

- Postoji realna mogućnost da je, pored uzroka koje je naveo Medić, do sušenja stabala došlo i usled njihovog oštećenja trimerom za košenje trave. To su uradili radnici JKP "Usluga", koji održavaju zelene površine - izneo je Dušan Mirković iz Ekološkog pokreta Odžaka (EPO).

NEPAŽNjA Osušene mladice u Železničkoj, Foto K. T.

Prema njegovim rečima, na taj uzrok propadanja sadnica ukazao je Tihomir Katić, predsednik udruženja "Ekolozi Bačkog Brestovca", poučen svojim ranijim iskustvom.

- Uočivši da su sadnice ispred prodavnice voća i povrća u Železničkoj ulici u Odžacima zaštićene plastičnim flašama, Katić je predložio da se proveri da li je kod osušenih sadnica oštećena kora u nivou visine pokošene trave. Utvrdili smo da je to slučaj kod velike većine osušenih stabala, što neminovno vodi do zaključka da je sadnicama naštetila nepravilna upotreba trimera - kazao je Mirković.

Katić je, za "Novosti", rekao da je pre nekoliko godina u Bačkom Brestovcu trimerom oštećeno i posle osušeno oko 40 stabala bagrema, a ulični drvored je obnovljen odštetom dobijenom od JKP "Brestkom".

PRIMER Briga o stablu ispred prodavnice, Foto K. T.

PROČITATI UPUTSTVO

Mirković je predložio da se posle zamene osušenih stabala novim sadnicama one od trimera zaštite metalnom ili drvenom ogradom ili barem plastičnim flašama. Rekao je i da bi komunalni radnici svakako trebalo da pročitaju uputstvo o korišćenju trimera.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!