"JEREMIJINO POLJE" POSTAJE - LIVADA: Javna nabavka za sanaciju, zatvaranje i rekultivaciju jedinog požarevačkog smetlišta

D. NOVKOVIĆ

09. 10. 2021. u 12:27

JKP "Komunalne službe" je raspisalo javnu nabavku za izvođača koji bi trebalo da obavi sanaciju, zatvaranje i rekultivaciju jedine gradske deponije "Jeremijino polje".

ЈЕРЕМИЈИНО ПОЉЕ ПОСТАЈЕ - ЛИВАДА: Јавна набавка за санацију, затварање и рекултивацију јединог пожаревачког сметлишта

REKULTIVACIJA Naslage smeća postaju prošlost, Foto D. Novković

Radovi će se izvoditi po projektu koji je ranije izradio institut "Kirilo Savić", čiji stručnjaci su na toj lokaciji planirali formiranje - livade. Rok za završetak posla je najduće osam meseci, mada je izvesno da će radovi na površini od 43 hektara potrajati najmanje pola godine i koštaće 30 miliona dinara.

Prvi na redu su zemljani radovi koji će obuhvatiti nivelisanje i uređenje postojećeg smeća. Potom će otpad biti sabijen i preko njega će se naneti slojevi gline i šljunka.

Naravno, obustaviće se odlaganje novih količina đubreta koje će, kako je najavljeno, biti transportovano na regionalnu deponiju "Vrbak" u Lapovu. Uslov za to je, međutim, da u funkciju bude stavljen već izgrađeni reciklažni centar u Požarevcu i čim se nabave specijalni kontejneri, uključujući i vozila za njihov prevoz.

Odvoženje smeća u Lapovo će prestati kada se u Požarevcu izgradi sanitarna deponija, koja je planirana u ataru sela Kličevac.

Za odlaganje otpada, podsetimo, Požarevljani su ranije koristili deponiju "Gradske utrine" - u blizini hipodroma i "Bambi parka" - koja je 2005. prestala sa radom. Tada je za odlaganje otpada preostalo samo "Jeremijino polje", otvoreno 1989. na sasvim suprotnom delu grada, na Sopotu, ali ono već poduže radi samo sa privremenim dozvolama.

Činjenica je i da na toj deponiji povremeno dolazi do većih požara, kao što je bio slučaj i ove godine - u više navrata.

PROBLEM

U SEOSKIM naseljima na području Požarevca, koja ukupno imaju više od 6.000 domaćinstava, nema organizovanog sakupljanja smeća. Zbog toga se u njihovim atarima često formiraju nelegalne deponije koje lokalna samouprava povremeno uklanja, ali one ponovo niču...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)